Мислиш си, че само навиците ти преди лягане оказват влияние върху качеството на съня? Помисли си отново. Всички навици оказват влияние върху съня ти и от тях зависи колко бързо заспиваш и дали на сутринта се събуждаш отпочинала.

Сутрин

  1. Придържай се към един час на събуждане: Събуждането по различно време всеки ден от седмицата може да повлияе негативно на цикъла на съня ти. Когато започнеш да се събуждаш по едно и също време всеки ден (това означава да забравиш за спането до обяд през уикенда), ще видиш, че повече не ти е нужна аларма и се събуждаш с повече енергия.
  2. Повече светлина: Естествената слънчева светлина поддържа ритъма на вътрешния ти часовник. Веднага щом се събудиш, отвори завесите, за да влезе светлина, или запали лампите. Ако можеш, излез за малко на слънце и свеж въздух.
  3. Дишай дълбоко: Това упражнение те зарежда с енергия, намалява стреса и активизира мозъка. Въпреки че до лягането те делят часове, сутрешната рутина ще те зареди за деня и ще ти помогне вечер да заспиш по-лесно.

През деня

  1. Пий зелен час: Може би в следобедните часове те блазни мисълта за втора чаша кафе, но е по-добре да я замениш със зелен чай. Той ще те зареди с енергия и няма да повлияе негативно на съня ти, за разлика от кафето. Освен това чаят има редица здравословни ползи.
  2. Яж омега-3 мастни киселини на обяд: Според нови проучавния редовния прием на омега-3 намалява проблемите със съня. Избери храни като сьомга, ленено семе и авокадо, за да се радваш на по-ползотворен сън.
  3. Тренирай: Няма значение дали е сутрин, следобед или вечер – отдели малко време за тренировки! Ако се поизмориш малко, след това ще ти се доспи по-лесно. Само недей да правиш интензивни кардио тренировки преди лягане, защото те ще предизвикат точно обратния ефект и след това трудно ще заспиш. Ако ще тренираш по-късно, йогата е идеалният избор, защото редуцира стреса, успокоява ума и релаксира тялото.

Вечер

  1. Отдели време за релакс: За качествен сън и бързо заспиване, трябва да успокоиш ума и тялото си. Ти избери как да го направиш – дали ще е с гореща вана, с приятна книга, писане, слушане на музика, рисуване или друга приятна дейност – отдели време за себе си.
  2. Забрави за алкохола: Може да ти се иска да изпиеш чаша вино или по един коктейл след дългия ден, но според проучванията алкохолът не те успокоява, а всъщност нарушава целостта на съня и на следващата сутрин се събуждаш изморена. Затова, ако държиш на ползотворния сън, забрави за алкохола преди лягане.
  3. Изключи електронните устройства: Електронните устройства нарушават естествените механизми на съня. Ако заспиваш на пуснат телевизор, работиш на лаптопа или играеш на телефона си преди лягане, това ще се отрази неблагоприятно на съня ти. Най-добре е един час преди лягане да изключиш тези устройства и да релаксираш. Замени телевизията с приятна книга и ще забележиш огромна разлика.