Сънят - всички знаем, че ни е абсолютно необходим, но ежедневните задачи и ангажименти, отнемащи вниманието ни почти 24 часа на денонощие, ни карат да си мислим, че спането е загуба на време.

Проблемът е, че когато пропускаш часовете за сън, не само се уморяваш, но и намаляваш способността си да се справяш с ежедневните задачи. Липсата на достатъчно сън нарушава правилното функциониране на метаболизма и хормоналния баланс, ускоряваш процеса на стареене, предразполага организма към стрес и някои по-сериозни здравословни проблеми. Когато, обаче, се наспиш добре, възстановяваш енергията на тялото си, забавяш стареенето и улесняваш организма си да поддържа здравословно тегло.

Предлагаме ти няколко съвета как да заспиваш по-лесно:

• Затъмни осветлението в спалнята с пердета или използвай маска за сън;

• Изключи всички електронни уреди, два часа преди да си легнеш;

• Не пий напитки, съдържащи кофеин и не яж шоколад след 8 вечерта;

• Спи в прохладна стая на топло легло и отвори прозореца за няколко минути преди да си легнеш;

• Отдели внимание при избора на матрак и възглавница, те трябява да бъдат съобразени спрямо твоето тяло и предпочитания. Една от най-често срещаните причини за проблеми със съня са неудобните матраци и възглавници. Пропоръчваме ти първо да определиш своите лични предпочитания, защото някои хора обичат да спят на мек матрак, а други на твърд. Виж сравнителната таблица тук и разбери повече за матраците. 

От Дормео България предлагаме матрак за всеки вкус, защото знаем колко е важен сънят за твоето здраве. Освен това ти предоставяме възможност да вземеш своя матрак с 30 дни тест период, за да се увериш, че това е правилният избор на матрак. А освен това, ще получиш и безплатна доставка и до 15 години гаранция!

Защо е важен сънят?

Докато ти спиш мозъкът и тялото ти всъщност са много активни. Те са заети с обновяване, поправяне и подмладяване на клетките в тялото, както и с други важни функции като:

• Химичен баланс на мозъка. Когато си изправен пред голямо предизвикателство, мозъкът ти използва резервите от жизнено важни амино киселини и други биохимични елементи, които се възстановяват, докато спиш. 

• Отстранява токсични отпадъци от мозъка. Част от тялото, познато като “ глимфатична система” е отговорно за прочистването на мозъка от токсини и е активна само по време на сън.

• Подсилване на имунитета система. Многобройни изследвания свързват липсата на сън с хронични заболявания.

• Облекчаване на болките. Ако спестяваш от часовете за сън, прагът ти за усещане на болка се снижава. Затова е важно да дадеш на парасимпатичната си нервна система време за почивка, за да смели храната и да се възстанови.

• Засилване на паметта. Сънят е времето, когато мозъкът ти обработва спомените. Това означава, че без сън му е по-трудно да обработи, съхрани и впоследствие да си припомни определена информация.

Следващия път когато решиш, че 4 часа сън са достатъчни за теб, се замисли повече и най-добре си легни по-рано.