През 2016 година киното стана почти всемогъщо - специалните ефекти могат да поставят актьорите във всякакви тела и обстоятелства. Но филмите, които се основават само на актьорската игра, не са станали по-малко вълнуващи.

За вас подбрахме най-добрите филми на отиващата си година. Може само да съжалявате, ако сте пропуснали някой от тях!

1. „Първи контакт”


„Първи контакт” е оригинален научнофантастичен трилър на режисьора Дени Вилньов. Когато 12 мистериозни космически обекти кацат на различни места по целия свят, за да проучи случая, правителството на САЩ събира елитен екип, начело с експерта лингвист Луиз Банкс (Ейми Адамс). Докато човечеството балансира на ръба на глобална война, Банкс и екипът й не разполагат с никакво време, за да открият отговорите - а за да ги намерят, ще заложат на карта не само своя живот, но и този на цялото човечество.

2. „Фантастични животни и къде да ги намерим”

Нют Скамандър пристига в Ню Йорк към края на глобалната си екскурзия за изследване и спасяване на магически създания. Някои от тези същества са скрити в измамно невзрачния му кожен куфар. Когато нищо неподозиращият Джейкъб Ковалски по невнимание пуска на свобода някои от зверовете на Нют, над града надвисва опасността от потенциална катастрофа. Обединените Нют и Тина, заедно със сестрата на Тина, Куини и новият им приятел Джейкъб, сформират група от нетипични герои, които трябва да възстановят липсващите зверове на Нют, преди да са навредили на някого.

3. „Капитан Фантастик”


Бащата (Виго Мортенсен) възпитава своите шест деца в гората, далеч от пагубното влияние на цивилизацията. Те умеят да ловуват и отлично се справят с оръжие, говорят няколко езика и имат познания по физика и философия. Веднъж цялото семейство трябва да отиде в града, но се оказва, че децата не са готови за това изпитание.

Филмът е многопластов, малко сантиментален, но и не лишен от черен хумор. Става въпрос за това, че трябва да спазваш обещанията си, дори ако за това е необходимо да преобърнеш света и ако твоите принципи вече не работят, тогава ще трябва да си измислиш нови.

4. „Доктор Стрейндж”


Автомобилна катастрофа принуждава талантливия неврохирург д-р Стивън Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач), да сложи края на своята кариера. Когато традиционната медицина го предава, той търси изцеление и надежда на необичайно място и среща Старейшината (Тилда Суинтон). Стивън бързо разбира, че това не е просто център за лечение, но също и фронтовата линия на битката срещу невидими зли сили, които искат да унищожат нашата реалност. Скоро Стрейндж – въоръжен с новопридобити магически сили – се превръща в най-могъщия жив магьосник, който защитава света от злото. Независимо от факта, че това е една ярка и динамична киновселена с жестоки специални ефекти, основната идея е детински проста: Вярвай в чудесата!

5. „Капитан Америка: Гражданската война”


Стив Роджърс (Крис Евънс в ролята на Капитан Америка) е начело на нов отряд Отмъстители, продължаващи с усилията си да бранят човечеството. След инцидент, който завършва неблагополучно за отмъстителите, правителството решава да приеме документ за тяхната регистрация, да контролира и ръководи супергероите.

Новият статус разделя Отмъстителите на два лагера – единият е воден от Стив Роджърс и желанието му Отмъстителите свободно да защитават човечеството без правителствена намеса, а другият следва изненадващото желание на Тони Старк (Робърт Дауни Джуниър) да подкрепи правителствения контрол.

6. „Съюзени”


През 1942 год. Макс Ватан (Брад Пит), френско-канадски офицер, работи като шпионин за съюзниците. Нова опасна задача в Казабланка го среща с французойката Мариан (Марион Котияр). Връзката им прераства в щастлив брак, двойката си има бебе, но всичко трае прекалено кратко. Maкс научава, че жена му всъщност е немски шпионин. Той има 72 часа за да разберете дали това е така действителност.

Изисканата и красива военна мелодрама е заснета от легендарния автор на трилогията "Завръщане в бъдещето" - Робърт Земекис.

7. „Дедпул”


„Дедпул” разказва историята на бившия агент на Специалните части, превърнал се в наемен убиец Уейд Уилсън (Райън Рейнолдс). Измамен военен експеримент го обезобразява, но му дава силата светкавично да се регенерира и той приема алтер егото Дедпул. Въоръжен с новите си способности и извратено чувство за хумор, Дедпул се впуска в преследване на човека, който почти е разрушил живота му.

Въпреки мрачната история, "Дедпул" е лек и забавен филм, макар разбира се, да не се разминава без кръв.


8. „Хищници в мрака”


Сюзън (Ейми Адамс) е щастливо омъжена и има собствена художествена галерия в Лос Анджелис. Изненадващо, тя получава по пощата пакет от бившия си съпруг (Джейк Гиленхал), когото тя е напуснала преди 20 години и който иска нейното мнение за новия му роман.

Втората част проследява историята на самия ръкопис, наречен „Nocturnal Animals“, който се върти около човек, чиято семейна ваканция е изпълнена с насилие и смърт. Филмът продължава да следва историята на Сюзън, която си припомня първия брак и се сблъсква с някои тъмни истини за себе си.
Вторият филм на Том Форд е красив и жесток, определено доставя удоволствие на любителите "на ужаса".


9. „Възражение по съвест”


След 10-годишно прекъсване, Мел Гибсън се връща, за да режисира и направи филм, базиран на реални събития. Историята ни връща в разгара на Втората световна, когато младият Дос (Андрю Гарфийлд) трябва да реши как да се включи във войната без да използва оръжие и без да прекрачва моралните си и религиозни възгледи. "Докато другите отнемат животи, аз ще ги спасявам" е мотото, под което успява невъоръжен да измъкне 75 ранени от вражеския огън и да си заслужи медал за храброст.

10. „Café Society”

30 –те години - златната епоха на Холивуд. Симпатичният Боби Дорфман (Джеси Айзенбърг) пристига в Лос Анджелис в търсене на работа. Започва работа при чичо си – преуспяващ холивудски агент. Замаян от ослепителния блясък на кинозвездите, той се влюбва в секретарката на чичо си - Вероника, преживява мигове на шеметно щастие, последвани от горчиво разочарование. Завръща се в родния си Ню Йорк и отваря нощен клуб, който се прочува с упадъчния си шик.

11. „Любезните пичове”

Действието във филма се развива през 70-те години в Лос Анджелис, където не дотам успешният частен детектив Холанд Марч (Гослинг) и охранителят Джаксън Хийли (Кроу) трябва да работят заедно за разрешаването на случай с изчезнало момиче и смъртта на порно звезда, които на пръв поглед нямат никаква връзка. По време на разследването си, обаче, те разкриват шокираща конспирация, която достига до най-високите кръгове на властта.

12.”Книгата за джунглата”

Приказка за едно момче, отгледано в джунглата от глутница вълци. Скоро Маугли разбира, че вече не е добре дошъл в единствения си дом, когато страховитият тигър Шир Хан се заканва да унищожи всичко, което сметне за заплахa. Детето предприема завладяващо пътешествие на самоопознаване под вещия взор на превърналата се в негов водач пантера Багира и свободолюбивия мечок Балу. Техническото съвършенство на филма поразява въображението, самите герои изглеждат като живи. Озвучаването е поверено на Скарлет Йохансон (която озвучава питона Каа), Бен Кингсли (пантерата Багира), Бил Мъри (обичливият мечок Балу), Идрис Елба (тигърът Шир Хан).

13. „Rogue One: История от Междузвездни войни”

Осмият филм от сагата се фокусира във времето преди „Междузвездни войни: Нова надежда“, когато бунтовниците се опитват да откраднат скиците на омразната Звезда на смъртта. Начело на четата е безстрашната Жан Ерсой (Фелисити Джоунс). Както винаги, залогът е съдбата на галактиката.

14.” Г-н Чърч”


Невероятно добър, топъл и трогателен филм. "Г-н Чърч" е създаден по истински случай и разказва историята на едно уникално приятелство, което започва, когато малката Шарлот и умиращата ѝ майка наемат един талантлив готвач - Хенри Джоузеф Чърч (Еди Мърфи). Това, което започва като шест месечно споразумение, продължава петнадесет години и създава връзка, която трае до живот.

15. „Съли: Чудото на Хъдсън“


Светът става свидетел на „Чудото на Хъдсън", когато капитан Чесли „Съли" Салънбъргър (Том Ханкс) плъзва извадения от строя самолет върху ледените води на река Хъдсън, спасявайки живота на всичките 155 пътници на борда. И въпреки че пилотът е обявен за герой от обществеността и медиите заради безпрецедентния си подвиг и умения, по време на разследването излизат факти, които заплашват да унищожат репутацията и кариерата му.

16. „Омразната осморка”


Американски уестърн на Куентин Тарантино, в който действието се развива след американската Гражданска война. Няколко души пътуват с дилижанс в Уайоминг и се оказват в капана на силна снежна буря в планината. Сред тях е ловецът на глави Джон Рут (Ръсел) и заловената от него Дейзи Домерг (Лий). Бързат към градчето Ред Рок, където Рут, известен като Палача, да предаде Домерг на властите. Пътят ги среща с двама странници: майор Марки Уорън (Джаксън), чернокож бивш войник на страната на Съюза, сега опозорен ловец на глави, и Крис Маникс (Гогинс), ренегат от армията на Конфедерацията, който твърди, че е новият шериф на града...

17. „Косвена красота”


Дълбок филм, който ни кара да се замислим за вечните ценности. Ню-йоркският рекламодател Хауърд (Уил Смит), след лична трагедия, изпада в тежка криза. И докато загрижените му приятели отчаяно се опитват да намерят отново връзка с него, той търси отговори от Вселената чрез писане на писма до Любовта, Времето и Смъртта. Неочаквано бележките му получават отговор и той започва да разбира как тези константи се преплитат в живота му.

18. „Зоотрополис”


Зоотрополис е населен с животни от всякакъв вид. Място, където независимо какво си – от най-големия слон до най-малката мишчица, можеш да постигнеш всичко. Но когато изпълнената с оптимизъм офицер Джуди Хопс пристига в града, разбира, че да си първият заек в полицейски участък, никак не е лесно. Твърдо решена да се докаже, тя се впуска в разплитането на първия си случай с цената на всичко – дори това да означава, че трябва да се съюзи с лисицата измамник Ник Уайлд.

19. „Търсенето на Дори”


Чаровната Дори е риба-хирург, която страда от краткотрайна загуба на паметта. Тя се впуска в пътешествие, за да намери родителите си в аквариума Калифорния. Помагат й познатият ни вече симпатичен Немо и неговите приятели. "Търсенето на Дори" е най-успешната поредица в историята на американската анимация, събрала 486 млн. долара.


20. „Смелата Ваяна“


„Смелата Ваяна“ е завладяващо анимационно приключение на смелата дъщеря на племенен вожд, която потегля на дръзка мисия, за да спаси народа си. По време на пътешествието си, Ваяна среща могъщия полубог Мауи, който я напътства в търсенията ѝ. Те плават заедно през открития океан, срещайки по пътя си гигантски чудовища и невъзможни за преодоляване препятствия. А Ваяна осъществява древната повеля на дедите си и открива това, което винаги е търсила – себе си.