Ракът е четвъртият знак на зодиака и принадлежи към водната стихия. Управляван от Луната, този кардинален знак е зареден с емоционална енергия. Представителите на тази зодия са считани за твърде емоционални и слаби. Но дали наистина е така? Нека анализираме по-подробно чертите на характера на този знак и да разберем какво всъщност се крие под черупката на Рака.

Хората, родени под този знак, често са доста емоционални, способни да уловят чувствата и настроенията на другите хора. В допълнение, Раците са склонни да бъдат в хармония със заобикалящата ги среда. Точно както Луната отразява светлината на Слънцето, Раците могат да отразяват енергията на света около тях. В астрологията Луната се свързва с дома и корените, така че често е много важно за "истинските" Раци да се чувстват като у дома си, да имат време за почивка и размисъл.

Природата на Рака може да изглежда сложна и неразбираема, но ако влезете в близкия му приятелски кръг, ще се срещате само с най-добрите качества на Раците.

Раците изпитват широк спектър от чувства, които обаче могат да имат и тъмна страна – представителите на знака могат да бъдат много уязвими и да държат обида дълго време. Безобидните подигравки /критики/, които остават незабелязани за други знаци, могат да причинят емоционална криза при Рака. Много представители на знака трябва да научат, че за да запазят енергията и психическото си здраве, е по-добре да не приемат всичко присърце.

Раците често са склонни да се крият в черупката си, вместо да гледат света около себе си право в лицето. За този свръхчувствителен знак основната възможност за растеж се крие в това да се научи да изразява чувствата си към другите. Тъй като много Раци са склонни да избягват конфронтация, те могат да изглеждат пасивно-агресивни. Вместо ясно да изразяват емоциите си, само намекват на другите, че са наранени, което предизвиква недоразумения и нови оплаквания.

Любовта и секса

За Рака любовта трябва да е взаимна и да им дава усещане за комфорт. Те се нуждаят от партньор, който да прекарва време с тях и да развива интуитивната им природа. Раците търсят връзка, в която да се чувстват сигурни и където няма място дори за временна самота и емоционален стрес.

Типичният Рак търси половинка за цял живот. Не се интересува от бързи афери, които само отнемат духовните му сили и не му дават нищо в замяна. Като правило Раците искат истинска трайна любов без драма. Ако отидете на романтична среща с Рак, най-вероятно ще се почувствате "избран" и ще усетите истинска грижа. Интуитивната природа на Рака ще се прояви особено в сексуално отношение. Може да изглежда, че вашият любовник Рак чете мислите ви и знае предварително какво искате. Но не забравяйте, че за Раците реципрочността е много важна. Те са известни със своята щедра природа, но е важно и вие да се съобразите с нея. Те искат да получат толкова любов, колкото дават.

Раците и приятелството

По правило Раците се нуждаят от няколко близки приятели, които ще станат второто им семейство. Ракът винаги е готов да те приеме у дома и да създаде за теб най-гостоприемната атмосфера. Подобно на Луната, която се върти около Земята, Раците имат наистина прекрасен дар да се настройват на вълната на окръжаващата ги среда.

Раците и финансите

Както в повечето области от живота си, типичният Рак трябва да се чувства сигурен на работа. Стабилният доход и ясната перспектива в кариера са от съществено значение за неговото психическо и емоционално здраве.
Благодарение на способността си да слушат добре и да разбират събеседника си, Раците са способни да успеят в ролята на терапевти, масажисти, ветеринарни лекари или във всяка друга професия, която изисква слушане, интуиция и грижа. Те не са подходящи за стандартна офис работа. Раците се чувстват най-комфортно, когато имат възможност да работят дистанционно или на свободна практика.

Съвместимост на Рака с другите знаци

Раците са склонни да гравитират към хора, които могат да им дадат усещане за грижа и сигурност.

Добра съвместимост

За Рака най-съвместимите знаци за приятелство и романтически взаимоотношения са водните – Риби и Скорпион, тъй като те разбират емоционалния език, който говори Ракът. Земните знаци (Дева, Телец и Козирог) имат сходни енергии.

Лоша съвместимост

Огнените знаци (Овен, Лъв и Стрелец) и въздушните знаци (Близнаци, Везни и Водолей) – тъй-като по-трудно се справят със своята чувствителност – могат да имат проблеми при общуването с Раците. Ракът лесно се наранява от тяхната асертивност.