Представете си красива коледна идилия. Камбана звъни, бенгалски огън светва на дървото. Децата се втурват бясно в стаята и прокарват неспокойните си очи по купчините подаръци, които се извисяват високо. Те се нахвърлят върху тях и използват малките си ръце, за да разкъсат хартиите. Обръщат минимално внимание на съдържанието на пакетите и предпочитат да търсят още и още сред другите подаръци.

По-големите деца непрекъснато събират подаръците и се състезават със своите братя и сестри, кой ще има повече тази година. И когато утре, на празничния обяд баба и дядо попитат какво им е подарил Дядо Коледа, често не могат да си спомнят. И още един поток от пакети чака точно под елхата в къщата на баба и дядо, Дядо Коледа е оставил нещо при леля и чичо и, разбира се, при другите баба и дядо. Децата са напълно презадоволени от количеството на подаръците, но в това изобщо няма нищо хубаво.

Повече подаръци = По - голямо объркване

„Ако под елхата има твърде много подаръци, те губят своята уникалност и децата изпитват объркване вместо радост или благодарност. Особено по-малките могат да се съсредоточат само върху около два или три подаръка“, описва ситуацията психолога Виктория Фиурашек и препоръчва на родителите да ограничат броя на подаръците и да комбинират неща от различни категории, когато ги избират .

„Детето трябва да намери играчка под елхата, след това може би красива книжка с картинки и също нещо практично, като например нова раница. Много важна роля играе и как е опакован подаръкът. Процесът на разопаковане и наслаждаване е уникално преживяване за децата. И ние, родителите, трябва да помогнем за това, като им дадем достатъчно време и пространство до елхата, за да могат наистина да се насладят на своя момент."

Важно е да уточним това и на бабите и дядовците, които понякога пазаруват до насита за своите внуци, защото искат да им дадат това, което не са имали.Често обаче, несъзнателно посягат към гигантски безполезни играчки от некачествена пластмаса. Тук остава родителите да се договорят предварително с баба и дядо какви подаръци да купят.

Вариант може да бъде родителите сами да купят играчката и след това бабата да я опакова за внучето. Като алтернатива бабите и дядовците ще получат ограничение в броя или размера на подарените играчки. Всичко, което го надвишава, остава в домакинството на купувачите, а децата след това ще си играят с цвилещо пони в реални размери или метро с размерите на метрото и непрекъснато гърмяща пожарна в хола на баба и дядо.

Вски иска да зарадва детето си на празника, но все пак нека пазаруваме с мисъл и мярка.