Като част от световния месец срещу рака на гърдата, Avon представя Проектът Pink Light насочен към повишаване на информираността относно рака на гърдата. Защото никоя жена не трябва да остава на тъмно относно здравето на гърдите си.

Какви са рисковете?

Факт е, че шансът от развитие на рак на гърдата при по-възрастните жени е значително по-висок. Но всяка жена има уникални рискови фактори, които са специфични за нея. Например, ако някой от семейството е страдал от рак на гърдата или на яйчниците, това допълнително повишава риска от развиете на заболяването. Важно е да бъдете информирани относно този въпрос, а заедно с това – да информирате и своя лекар. Макар и да няма какво да се направи във връзка с рисковете, то поне ще ви помогне да бъдете нащрек. 

Наднорменото тегло също е един от факторите, които повишават риска за развитие на рак на гърдата. Препоръчително е то да бъде избегнато чрез здравословна храна, базирана на плодове, зеленчуци, леки меса, пълнозърнести въглехидрати и нискомаслени млечни продукти. Един чудесен начин да се сдобиете с подобни продукти са пазарите с домашни стоки. Сладките изкушения не са забранени! Просто трябва да бъдат в по-умерени количества. (Ако искате да разберете какво е препоръчително за вас, може да използвате индекса на телесна маса на www.cruk.org/healthyweight)

Едновременно със здравословната диета, продължавайте да бъдете активни. Движението - без значение дали е ходене пеш до работа всеки ден или правене на домашни упражнения, е чудесен начин да се поддържа здравословно тегло и да се намали рискът от развитие на рак на гърдата. И макар да не се отказваме от чашата вино вечер, препоръчва се и по-умерено приемане на алкохолни напитки.

Важен фактор, който увеличава риска от рак на гърдата, са противозачатъчните таблетки. Същото може да се предизвика и от различни хормонални терапии. Но и в двата случая този допълнителен риск изчезва в момента, в който спрете да ги приемате. Има много неща, за които трябва да помислите, когато решавате дали да приемате даден медикамент. Трябва да бъдете сигурни, че вашият доктор може да отговори на всички въпроси и да ви помогне да вземете решението което е най-добро за вас.

Макар и много важни, нито една от тези промени в начина на живот не е гаранция, че никога няма да развиете рак на гърдата. Но всяка от тях ще има благоприятно въздействие върху вашето здраве и ще намали риска. Малките промени са важни за една по-висока осъзнатост за проблема. Всички те са безспорно във ваш плюс, стига да може да се придържате към тях в дългосрочен план.

В световния месец за борба с рака на гърдата – октомври, изразете своята съпричастност към хилядите жени в България, които се нуждаят от нея! Подкрепи мисията на AVON срещу рака на гърдата! Облечи се в розово на 8 октомври - национален розов ден. Нека заедно си поставим мисия, осведоменост относно здравето на гърдите. За всяка жена. Всеки ден.

Научи повече за здравето на гърдите си и как да подкрепиш Проектът Pink Light на линка:

http://rep.avon.bg/REPSuite/static/campaign/C14/Pink_Light_BG.pdf