Това ще стане на 27 март в 3.00 часа сутринта.

На 27 март трябва да преместим стрелките на часовниците с 60 минути напред. Това ще стане в 3.00 часа сутринта на 26 срещу 27 този месец - събота срещу неделя. 

Смяната на времето се налага, защото навлизаме в пролетния сезон. Лятното часово време е въведено, за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина. През пролетта вече се съмва по-рано и е по-топло и се смята, че човешкият организъм се разбужда по-лесно, отколкото в зимния период.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3.00 ч.

Специалисти съветват да станете по-рано от обичайното в неделя, за да привикнете организма към ранното събуждане. Освен това е добре да спортувате активно през деня, за да се уморите и да легнете рано. Така ще можете в понеделник сутрин да си откраднете няколко допълнителни минути сън.