Този уикенд преминаваме към лятното часово време. Преминаването към лятното часово време в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция, а в България е въведено през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Това ще се случи сутринта на 27 март 2022 година (неделя), когато ще трябва да преместим стрелките на часовника с 1 час напред.

Причината за смяната на времето е, че навлизаме в пролетния сезон. Лятното часово време е въведено, за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина. През пролетта вече се съмва по-рано и е по-топло и се смята, че човешкият организъм се разбужда по-лесно, отколкото в зимния период.

Припомняме ви, че през септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави сами да могат да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Зсега обаче, прекратяването на смяната на часа се отложи.

За да привикнете по-бързо към новия режим, може да опиате да станете малко по-рано от обичайното за вас време, да поспортувате, за да се изморите и да си легнете отново малко по-рано вечерта.