Айнщайн отдавна е установил, че всички наши познания за този свят идват само от опита и нищо друго освен него. Опитът може да се илюстрира в книги, да се описва в наука и дори да се прилага в бъдеще. Той трябва да бъде разменната единица, движеща света около нас. Той се натрупва в кариерното развитие, в нашето личностно израстване, но за жалост няма никакво покритие в любовта. Ще кажете, че има достатъчно книги, които да помогнат за търсенето на перфектния партньор, но бъдете честни - колко наистина свършиха някаква работа?

Любовта има свойството да създава горчив опит, тя е като червената светлина, която светва в главата ни, когато вече сме се опарили един път на горещия котлон. Положителните емоции бързо биха могли да се изпарят, когато всеки от нас е ставал жертва на познатото предателство и горчивата подигравка с чувствата. И преди съм чувал, че човек може да обича само един път, но вече мога да го гарантирам. И след като веднъж минете през седемте кръга на Ада, налагате емоционалното въздържание, дърпате спирачката на чувствата и предпочитате да не бъдете част от тази голяма лъжа, която другите наричат любов.

И подозирам, че мнозина ще се разпознаят зад тези редове, защото никой не е бил благословен с откриването на правилния човек от самото начало. И въпреки това, Андрея Милър твърди, че именно тези хора са най-добрите партньори за връзка. Защо? Според авторката само хората, които са изпитали най-големите разочарования и емоционални трусове ще могат наистина да покажат какво са. Колкото и пъти да се заклевате, че няма да обичате, толкова пъти показвате, че сте готови да се обвържете и да се отдадете изцяло на другия. Възможно е да свалите невероятните си изисквания за външния вид и от Аполон и Афродита, да слезете в реалния свят и да търсите просто онзи човек, който в неделя ще спи до обяд с вас и след това ще направи сандвичи, докато търсите нещо за гледане по телевизията.

Хората с емоционален багаж не се опитват да бъдат невъзможното и предпочитат да останат себе си, зад тяхната усмивка няма никаква друга философия. Понякога може да останат неразбрани, а друг път дори да бъдат подозирани в абсолютен заговор, но истината е, че тяхната любов е семпла и много здрава. Опитът не се забравя, когато е придружен с емоционалната болка. С него се събужда и онази съпричастност, която всички търсят. Научавате се да контролирате своите емоции, осъзнавате истината, че никой не ви принадлежи и всяко негово действие ще бъде единствено и само за самия него. Фокусирате се изцяло върху щастието, вместо негативите и по-често преследвате собствените си цели, вместо да обсебвате другия с тях.

Дори и в любовта трябва да паднете многократно, преди да можете да бъдете щастливи, защото тя винаги ще принадлежи на най-жестоките и най-умните. Забравете за романтичните филми или трагедиите на Шекспир, любовта е поредното емоционално изпитание, което ще помогне за вашето израстване. В противен случай ще повтаряте една и съща грешка отново и отново, докато не я научите. Ето защо наистина не трябва да бъдете строги към себе си, когато всичко е по-объркано и от китайски пъзел. След края на всеки трус ще излизате по-силни и по-смирени!