Това, че животът е кратък е безспорен факт, който не осъзнаваш добре, когато си на 20. Но след като си изгубил вече много време в излишни занимания като долуизброените, започваш да се замисляш и в крайна сметка да цениш времето си повече...

Непрекъснато онлайн присъствие

Интернет е нещо прекрасно и полезно, стига да се ползва с мярка и цел. Едно е да следиш постовете на любимия си сайт във фейсбук, друго е непрекъснато да се самооблъчваш с излишна информация и дори на излет в планината да гледаш през 10 минути в телефона си. Сигурно си се улавяла как седиш като зомби и скролваш по екрана, без да виждаш нищо. Това време никога няма да се върне...

Притеснения, притеснения, притеснения...

Големият бич на съвремието ни. Стресът от начина на живот на повечето хора води до натрапчиви мисли и чувство за тревожност. Хубаво е винаги да имаш едно на ум и да преценяваш рисковете от действията си, но в крайна сметка притесненията, сами по себе си, са абсолютно излишен разход на време и енергия. По-добре си изгради план-график какво да направиш, за да подобриш ситуацията, отколкото да се тревожиш просто ей така.

Чуждо мнение

Едва ли най-успешните хора на планетата са се занимавали особено задълбочено с това кой какво си мисли за тях. Да седиш и да анализираш гледната точка на определен човек, относно собствените ти действия, е меко казано пилеене на ценно време. То си е направо деструктивен подход към действителността. Всяка похабена секунда в разсъждения, относно нечие мнение, може да бъде оползотворена в нещо градивно, смислено или пък страшно забавно.

Снимане на всичко навсякъде

Интересно как точно успяваш да се насладиш на даден момент, ако задължително се налага да спреш, да извадиш телефона си, да снимаш случващото се от поне няколко ъгъла и после да го публикуваш в инстаграм или фейсбук. Истината е, че непрекъснатото снимане на всичко – от обикновен обяд, през забележителности и селфита, по-скоро отнема от пълноценно прекараното ти време, отколкото да добавя към него.

Неоправдано стоене до късно

Това, че си скапана от работа и други дневни дейности не ти пречи да откараш отново будна до 1 през нощта без никаква основателна причина. И зациклянето на дивана с бутилка вино пред телевизора не се брои за такава. Времето, предопределено за сън, е изключително важно, за да може всичко друго да се нарежда и случва нормално. Когато се отнема от съня, заради безсмислени будувания по нощите, всичко на другия ден се случва далеч по-трудно. А, да – и се появяват бръчки!

Ежедневно хранене навън

Готвенето е всичко друго, но не и губене на време. То може да бъде терапия, то е израз на любов, тиймбилдинг и какво ли още не. За разлика от пръскането на излишни пари по ресторанти ежедневно. Особено когато е навик, храненето навън трудно би донесло комфорта и радостта от ценните моменти по време на една семейна вечеря, приготвена с усмивка и от сърце.

Вечното чакане да ти „излезе късмета“

Винаги, когато човек няма воля и/ или желание да реализира някаква промяна в живота си, започва да се надява на свръхестественото да му помогне. Това обаче, да бъдем честни, си е просто губене на време. „Помогни си сам и ще ти помогне и Господ“ е не случайно популярна мисъл и в нея се посочва това, че късметът все пак идва при тези, които правят нещо и са дейни. А не при вечно чакащите и пропиляващи живота си в нищоправене хора.

Общуване с неприятни или скучни хора

Животът е наистина твърде кратък, за да си губиш времето в доброволно общуване с неприятни хора. Повечето от нас, така или иначе, са поставени в ситуация, в която ежедневно трябва да преглъщат, поради служебните си ангажименти, не винаги приятни срещи. Ето защо, когато настъпи часът за свободното време, най-нормалното нещо е да го прекараш с любими и прекрасни хора, а не да го пилееш с вампири.

Прекалено чистене, подреждане и хигиенизиране

Твърде подреденият дом често е сигнал за хаос в душата на домакина. Просто едното компенсира другото. Когато не можеш да изчистиш съзнанието си от тежките мисли, от лошото, което те преследва и притесненията, чистиш вкъщи. Поне това винаги е успешно. Е, да, не е лошо на човек да му е подредено и уютно, но прекаленото залитане в тази дейност, си е чисто губене на време. Особено когато навън е пролет.

Колебания какво да избереш, как да постъпиш, къде да отидеш

Вечното чудене къде и как да прекарате уикенда, какво да вечеряте, дали да си купиш тази рокля, или пък не... Кой модел телефон е по-добър за теб и нуждите ти. Ами тарифният план? Този крем за лице или онзи? Дали не трябва просто да се разведеш? Целият живот на много хора е низ от колебания и чуденки. Някои от тях могат да продължат с години. И изведнъж: Хоп! Обръщаш се и виждаш как си пропиляла толкова много време в мисли, вместо в действия. И все пак никога не е късно за поемане в друга посока!