За лекарите е истинско чудо, че шестгодишният Джак въобще е жив, но малкият борец не спира да изненадва и с по-големи подвизи – миналия месец той изуми всички с участието си в детски триатлон.

Джак Фоули, който живее в Ню Йорк, е роден с рядко заболяване, заради което сърцето му спира да се развива, докато е още в утробата. Момчето страда от синдрома на хипопластичното ляво сърце, който в САЩ засяга по-малко от 1000 бебета на година.

Лявата част на сърцето на Джак е напълно недоразвита и не може да изпомпва кръвта. При нормалното сърце кръвта от вените, която е бедна на кислород, се изпомпва от дясната камера към белите дробове, където се насища с кислород. Лявата камера на сърцето изпомпва тази кръв към артериите и цялото тяло. Тъй като лявата камера при Джак не е развита, дясната половина на сърцето му трябва да изпълнява и двете функции.

Болестта на Джак е открита още в 20-ата седмица от бременността, при рутинен преглед с ултразвук. Лекарят казал на родителите – Лорън и Роб, че има проблем в развитието на сърцето и трябва веднага да се консултират с детски кардиолог.

Техният личен лекар им препоръчал много добър специалист, но преди да се срещнат с него, трябвало да направят още няколко теста. При всеки тест лекарите ги съветвали, че е най-добре да прекъснат бременността.

Когато семейството най-накрая се срещнало с кардиолога д-р Бача, той им дал надежда. „Помня думите му напълно ясно: „Нищо не мога да ви обещая, но вярвам, че има надежда“. Винаги ще съм благодарна, че го срещнах“, казва Лорън.

Така родителите решили да дадат шанс на Джак и подготвили всичко за неговото появяване. „През първите 6 часа след раждането дори не го видях. Единствено ми казаха, че е момче и има рижа коса“, спомня си Лорън.

Само на 4 дни, Джак трябвало да преживее първата си сърдечна операция. При операцията се създава „нова аорта“, по която кръвта от белите дробове да преминава през дясната камера и да се връща обратно в тялото.

„Седмица и половина след раждането най-накрая можех да прегърна детето си за първи път. Това беше и първото ми дете, така че ми беше много трудно.“

След това Джак преминава през още две операции, които подобряват работата на сърцето му. Сега момчето взима лекарства за разреждане на кръвта и детски аспирин, но не се нуждае от нищо друго. „Той е едно съвсем нормално дете, нещо, което ние изобщо не очаквахме, казва Лорън. Сякаш беше чул какво казват лекарите и беше решил, че ще може да прави всичко онова, в което те се съмняваха.“

Сега Джак е едно съвсем нормално момче, което обича да спортува и да играе с приятелите си. „Лекарите ни казаха, че вероятно ще страда от липса на енергия, ще ходи бавно и ще се уморява по-бързо от другите деца. Но засега няма нищо подобно, напротив – тъкмо обратното е.“

Джак много обича да играе хокей и когато разбрал, че неговият братовчед Майкъл се е включил в детски триатлон, Джак също искал да опита. И така на 17 юни Джак успява да завърши триатлона. В него е трябвало да преплува 22 метра, да кара колело 145 метра и да тича 150 метра.

Майката на Джак разказва, че му е отнело същото време, което би отнело и на едно обикновено 6-годишно дете без сърдечни проблеми.

След този подвиг на Джак семейството му гледа оптимистично към бъдещето. „Много хора ни казват, че вероятно ще се нуждае от сърдечна трансплантация, но ние се стараем да сме позитивни. Все пак той веднъж вече обори лекарите“, казва Лорън.

„Джак е истинско чудо. Той обича да плува, да тича, да играе с приятелите си, той е едно много активно дете. Ние сме истински късметлии.“