Човешкото тяло не спира да се променя. Въпреки че всички смятат, че сме еволюирали и запазили вида си през последните няколко века, това се оказва грешно мнение. Всичко в нас се е променило и дори телесната ни температура е по-различна.

Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса.

Но множество съвременни проучвания са заключили, че числото е твърде високо и Карл Райнхолд Август Вундерлих е сгрешил в изчисленията.

Но дали наистина е така?

В ново проучване учени от университета в Станфорд твърдят, че по това време телесната температура е била по-висока и не се знае защо е спаднала с годините. Днес средната нормална температура на човешкото тяло е по-близка до 36,4 градуса.

Спадът на телесната температура може да обясни и други физиологични промени, настъпили с времето.

"Сега хората са по-високи, по-тежки и живеят по-дълго, а ние не разбираме каква е причината за тази промяна", казва Джули Парсънет, част от екипа в Станфорд.

За да тестват своята хипотеза, учените анализират 677 423 температури, събрани от 189 388 пациента за период от 157 години.

Температурата на участниците в Гражданската война била по-висока от измерената през 70-те години и още по-висока от тази в началото на века. 

Все пак, температурата може да бъде измерена на различни места и това може да промени цифрите. Измерването в ухото и ректума е с половин градус по-висока от оралната, а от подмишницата е по-ниско. Преди са използвали живачни, а днес - дигитални. Възрастта, периодът от деня, физическата активност и други влияят на телесната температура.

"Освен това, хората, посещавали кабинета на Вундерлих, са страдали от туберкулоза, дизентерия, костни инфекции и други инфекциозни заболявания, които днес не съществуват. Той се опитва да измери температурата и на здрави хора, но продължителността на живота била толкова ниска, че отново не можем да направим качествена съпоставка", споделя Парсънет, но все пак е впечатлена от направеното проучване.