Може да си помислим, че студеният нос е само признак на измръзване, но невинаги може да е така, тъй като е възможно той да е студен дори в топла среда. Когато това се случи, може да е знак, че тялото ви се нуждае от допълнително внимание.

Това ни накара да се замислим, така че потърсихме други причини, поради които може да имаме студен нос освен времето.

1. Това може да е признак на слаб кръвен поток в носа

Когато стоим дълго време в стая с ниска температура, тялото се опитва да запази топлината, като намалява притока на кръв от крайниците и го пренасочва към жизненоважни органи в тялото. Може също така да забележим, че носът ни ще бъде първото нещо, което ще се охлади, тъй като тази част на тялото няма много мазнини. Пиенето на чаша с нещо горещо, като чай или кафе, може да ни помогне да се стоплим.

2. Претоварени сте с работа

Проучване на Университета в Нотингам е откривало връзка между телесната ни температура и количеството стрес в мозъка ни. По време на изследването, колкото повече участниците са се фокусирали върху задачите, които са им се давали, толкова по-хладни ставали лицата им, особено в областта около носа. Ако и вие се чувствате по този начин, докато работите, може да искате да си направите кратка почивка, преди да продължите дейността си.

3. Изпитвате силен емоционален стрес

Емоционалният стрес може да бъде причина за феномена на Рейно, който кара кръвоносните съдове в крайниците да се стесняват драстично за кратък период от време. Това води до студ и изтръпване в определена област, като носа, и може да продължи от няколко минути до часове. Феноменът на Рейно е по-често срещан при жените и сред тези, които живеят в студен климат.

4. Хормоните ви може да не са в баланс

Когато не произвеждате достатъчно хормони на щитовидната жлеза, метаболизмът на тялото може да стане бавен. Наличието на бавен метаболизъм ще го накара да спести топлина и енергия и може да доведе до по-малко топлина, насочена към крайниците, като носа ви.

Какво правите, за да загреете носа си, когато стане твърде студено?