Най-лесното и често срещано нещо, когато нещо вече не е полезно, е да го изхвърлите и тогава повечето от нас просто забравят, че дори е съществувало. Но непотребните неща преминават цял цикъл, за който не знаят много хора (разделяне, рециклиране и т.н.). Не всички предмети обаче могат да бъдат „изхвърлени“ просто така. Някои от най-често срещаните неща, които използваме всеки ден, като батерии или козметика, са изключително токсични и всъщност могат да имат голямо въздействие върху околната среда, ако не се третират правилно. Някои други, като остатъци от коса или храна, могат да бъдат използвани повторно, без да са необходими експерти.

И в двата случая е важно хората да знаят какво да правят с боклука си и да повишат осведомеността относно факта, че даден обект не е изчезнал само след като го сложите в кошчето. Ето защо направихме списък с битовите отпадъци, които заслужават специално внимание.

1. Запалки

Запалките съдържат газове, които се използват за генериране на огън посредством механизъм на триене, който причинява искри. Това е особено опасен предмет за съхранение. Не може просто да стои на всяко място, особено ако то е подложено на високи температури. На всичкото отгоре, газът във всички запалки е вреден за околната среда, така че не може да се изхвърля по същия начин, както всички други отпадъци.

Поради всички тези причини не могат да бъдат изхвърлени на сметището. На теория дори не бива да ги хвърляте в контейнери за рециклируеми продукти. Най-добре е да се консултирате с неправителствена организация или да потърсите места, специално предназначени за работа с този вид отпадъци. И след като се отървете от запалката си за еднократна употреба, може да помислите дали да не си вземете акумулаторна батерия, за да намалите въздействието на действията си върху околната среда.

2. Козметика

Докато повечето козметични опаковки са направени от стъкло или пластмаса, това, което е вътре, може да не е толкова рециклируемо или екологично, колкото бихте си помислили. Има много козметични продукти, които съдържат вещества, които могат да навредят не само на здравето ви, но и на околната среда. Ето защо някои правителства са взели мерки за регулиране на употребата на някои съставки, които са били често срещани при производството на грим, кремове и козметика като цяло.

Добър вариант е да замените козметиката на големи марки с продукти, произведени с естествени съставки, за които знаете, че не са опасни за кожата, или дори да си направите сами у дома. Ако това не е опция, можете поне да опитате да намалите консумацията на козметика, направена с вредни вещества, които имат голямо въздействие върху околната среда.

3. Боя

Много бои, които се продават на пазара, съдържат материали като олово, което е вредно за околната среда. Ето защо е важно да се избягва изхвърлянето на опаковки, които все още съдържат следи от тези видове химикали, в обикновените кошчета за отпадъци. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да ги изпратите в организации, посветени на третирането на токсични отпадъци. Това и, разбира се, да изберем използването на естествени пигменти, които нямат голямо въздействие върху околната среда, когато това е възможно.

4. Коса

Въпреки че човешката коса не е непременно вредна за околната среда, тя може да бъде използвана като компост в селскостопанския сектор. Това е така, защото съдържа азот и други компоненти, които, когато се освободят, могат да бъдат полезни за растенията. Така че, всеки път, когато подстригвате косата или брадата си, помислете за този факт, преди да ги изхвърлите. Не само това, но в някои случаи може да се използва и за направата на перуки за хора, страдащи от различни заболявания.

5. Растения

Ако растенията ви са загинали по някаква причина, вместо просто да ги хвърлите в кошчето за боклук, може да искате да ги използвате като компост за градината си или тази на приятел. Всеки биоразградим материал може да се компостира и това включва остатъци от плодове и изсъхнали цветя, наред с други често срещани битови отпадъчни продукти. Компостирането изисква наличието на микроорганизми, които ускоряват процеса на разлагане, за да се създаде почва, подходяща за обработка, но всъщност можете да го направите у дома, ако искате.

6. Филтри за вода

Филтрите са идеалният начин за пречистване на водата, доставяна на домакинствата, и за окончателно премахване на бутилираната вода изобщо. Но след многократна употреба филтрите вече не задържат вредни вещества, което означава, че трябва да бъдат незабавно заменени, но също така, че трябва да се погрижите да ги изхвърлите по специален начин. За щастие много компании приемат употребявани филтри, за да можете да ги замените за нови и да избегнете замърсяването на околната среда.

7. Капсули от кафе

Проблемът с капсулите за кафе, в зависимост от използваните материали за тяхното производство, е, че не могат лесно да се рециклират. Например в Обединеното кралство властите не ги събират поради комбинацията от материали, опасения относно размера по отношение на оборудването за сортиране и замърсяване от утайка от кафе. Някои компании предлагат възможност за събиране/пускане на използвани капсули в магазините си, докато други избират да ги направят с компостируеми материали. Във всеки случай можете също така да изберете да правите творчески неща с тях и да ги употребите различно от основната им цел. Изберете да използвате капсули за многократна употреба.

8. Батерии

Някои батерии могат да съдържат живак и манган, които са токсични и вредни както за вашето здраве, така и за околната среда. Ето защо, ако се износят поради постоянна употреба, трябва да ги занесете на специални места, създадени за изхвърляне на тези видове стоки. Освен това винаги се уверявайте, че са безопасни за работа. Повредените батерии могат да бъдат опасни и да причинят отравяне с живак.

Във всеки случай, ако искате да намалите консумацията на алкални и обикновени батерии, добро решение може да бъде закупуването на акумулаторни. Много от тях всъщност се предлагат в същия размер и формат като традиционните батерии, така че можете да ги поставите в електронните си устройства без проблем. Можете лесно да ги презаредите, като просто се свържете към обикновен електрически контакт, когато след известно време започнат да се изтощават.

9. Спрейове

Някои аерозолни спрейове могат да навредят на околната среда, тъй като съдържат смес от течност и газ, което улеснява пръскането на боята. Въпреки че са положени усилия за забрана на продажбата на някои от съединенията, за които е известно, че причиняват увреждане на озоновия слой, все пак трябва да се третират внимателно и да не се хвърлят в какъвто и да е контейнер.

Добро решение е да занесете аерозолите в съоръжение за токсични материали, където могат да бъдат изхвърлени по правилния начин. И това трябва да е така, независимо дали говорим за почистващ продукт, парфюм, инсектицид, дезодорант или боя. От друга страна, ако ще ги изхвърлите, уверете се, че контейнерът, който използвате, е напълно празен.

10. Олио

Както маслото за готвене, така и моторното масло никога не трябва да се изхвърлят, без да се спазват предпазните мерки. Олиото може да причини проблеми с пречистването на водата, ако просто го изхвърлите в канализацията, тоалетната или го излеете в кофата за боклук. Също така може да повреди мивката и канализацията. От друга страна, моторните масла са продукти на петролна основа и могат лесно да замърсят всеки тип повърхност, включително живите организми.

В тези случаи е най-добре да ги занесете в центрове, специализирани в третирането на този тип продукти. В момента се извършват определени инициативи и изследвания за създаване на биодизел от олио за готвене, за да се помогне да се сведе до минимум въздействието му върху околната среда.

11. Писма

Писмата, сметките и извлеченията от кредитни карти никога не трябва да се изхвърлят на боклука, тъй като съдържат лична информация, която потенциално може да попадне в грешните ръце. Много крадци често ровят из кофите за боклук, за да получат информация за сметката ви и да изнудват за пари. Ако не искате да натрупвате купчини хартия, най-добре е да я нарежете на малки парчета, особено онези части, където сигурността ви е нарушена. Можете също да използвате шредер, ако все още получавате много от тези документи и трябва да се отървете от тях.

12. Термометри

В миналото повечето термометри са били от живак в стъкло. Това довежда до забрана или нови ограничения за тяхното производство в някои страни и някои щати в САЩ. Днес използването на други алтернативи, като цифрови термометри, е често срещано и препоръчително. Ако обаче все още имате стар термометър вкъщи и по някаква причина се е счупил, не го изхвърляйте или изливайте в канализацията. Това, което трябва да направите, е да носите латексови ръкавици и да вземете материала с хартиена кърпа, тиксо или спринцовка. След това приберете всичко в херметична торбичка и го занесете на място, което отговаря за токсичните отпадъци.

13. Електронни устройства

Компютрите, радиото или всяко електронно устройство или уред могат да съдържат вътрешни компоненти, които могат да бъдат използвани повторно в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от това колко са износени. След като обаче цялото устройство спре да работи, трябва да го изхвърлите в специално съоръжение, за да сте сигурни, че се третира правилно и в крайна сметка не замърсява околната среда. Като потребител можете купувате от марки, които не практикуват планирано излизането от употреба и поддържат ремонт и обновяване на стари устройства.

Имате ли отпадъци у дома, които не можете просто да изхвърлите, както всичко останало? Какви мерки предприемате, за да ги третирате правилно и да избегнете екологични или здравни проблеми?