Хората често обвиняват празничния сезон за напълняването през зимата и имат основателна причина - купоните и веселията са перфектните виновници. Но според няколко проучвания този въпрос е нещо повече от преяждане на коледно парти. С липсата на слънчева светлина, наддаването изглежда не само реално, но и трудно за избягване.

Написахме си домашното и сега сме напълно подготвени за зимата - и ви препоръчваме да се присъедините към нас на това пътешествие.

1. Метаболизмът ни се засилва

През зимата метаболизмът ни значително се подобрява - тялото ни се опитва да изгори повече енергия, за да стабилизира температурата си и да остане топло. И това означава, че се нуждаем от повече храна за тази допълнителна енергия. Естествено, изпитваме нужда да ядем повече, за да настигнем новия си метаболизъм.

Решение: Поддържайте себе си и обкръжението си топло и удобно, за да сведете до минимум ресурсите, които тялото ви изразходва за отопление, така че няма да имате нужда от допълнителна храна. За щастие не е толкова трудно в наши дни, ако контролираме температурата.

2. Клетките ни съхраняват повече мазнини

Едно проучване разкрива, че нашите мастни клетки реагират положително на слънчевата светлина. Клетките, които са най-близо до кожата, когато са изложени на слънце, стават по-малки и по този начин съхраняват по-малко мазнини. Така че, от друга страна, липсата на слънчева светлина може да повиши способността на клетките да съхраняват мазнини, което ни прави по-склонни към напълняване.

Решение: Направете всичко възможно да се излагате често на слънце. Събудете се по-рано, за да имате по-голям шанс да хванете изгрева и да прекарате повече време на открито. Вземете колкото се може повече слънчева светлина през деня!

3. Подготвяме се за „хибернация“

Хората приличат повече на мечките, отколкото си представяме - и те, и ние се опитваме да спим през по-хладните месеци. Науката предполага, че при студ нашите примитивни инстинкти се задействат и несъзнателно се опитваме да се запасим с калории, точно като мечките, които се подготвят за зимен сън. Някъде дълбоко в нас все още живее страхът да не успеем да намерим необходимите хранителни вещества, когато храната стане оскъдна през зимата.

Решение: Отпуснете се. Всъщност не можете да направите нищо по въпроса. Релаксирайте с топли одеяла, любими филми и горещ шоколад и си представете, че сте мечка - единствената разлика е, че оставате будни половината от времето.

4. Опитваме се да се стоплим чрез хранене

Студеното време може да предизвика някои промени в поведението, които насърчават съхраняването на мазнини. По-конкретно, храненето е начин да повишим телесната си температура и затова, когато настъпи студът, вероятно ще посегнем към храната. Когато тялото ни метаболизира нещо, то генерира топлина по естествен начин, така че жадуваме за повече храна, която да ни помогне да се стоплим. Също така сме склонни да ядем повече „комфортни“ храни като горещи сладкиши и сладки неща.

Решение: Яжте храна, която отнема повече време за смилане - като неща, богати на здравословни мазнини, протеини и въглехидрати, тъй като те ще ви стоплят по-дълго. Специално споменаваме бананите, които са пълни с витамин В и магнезий и помагат на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези да регулират телесната температура.

5. Ставаме по-сънливи

Липсата на слънчева светлина, която изпитваме, когато дните се съкращават през зимата, се отразява на хормоните ни. Епифизните ни жлези реагират на дефицита на слънчева светлина, като произвеждат повече мелатонин, отговорен за цикъла сън-будност. Така че сме склонни да се чувстваме по-сънливи, докато по-високите нива на мелатонин могат да повишат апетита ни. По принцип откриваме, че ядем повече и се движим по-малко през студените месеци.

Решение: Опитайте се да контролирате производството на мелатонин, като ядете храни, които го съдържат, и се излагате на слънчева светлина. Доматите, маслините, зърнените култури и непреработеното мляко съдържат значителни количества от него. Кафето на зърна също има значително. Всички тези продукти са богати и на витамини и минерали, така че не само балансират нивата на мелатонин, но и подобряват здравето като цяло.

6. По-малко вероятно е да спортуваме

С всичко изложено по-горе се разбира, че сме много по-малко мотивирани да посещаваме фитнеса през зимата. Студеното време и по-кратките дни ни обезкуражават да излизаме навън за обичайните си дейности. Така че, зимният начин на живот, никакъв натиск да работите върху този плажното си тяло и прекарването на повече време на закрито наистина могат да допринесат за наддаването на тегло.

Решение: Преминете към упражнения, които можете да правите у дома. Опитайте се да избягвате заседналия начин на живот (ще продължи около 3 месеца, но не искате да седите през цялото време!). Добавете 20-30 минутна разходка към ежедневния си график и намерете приятел, с когото да я правите, за да се държите отговорни. Зимните спортове като ски и пързаляне с кънки са не само полезни, но и изключително забавни.

Забелязали ли сте, че ядете повече през студените месеци?