Новата диета, която набира популярност, е военната диета, която ви обещава да свалите 4-5 килограма само за една седмица. Страхотно, нали? Да, но диетата е само за хора с огромен самоконтрол. При нея трябва да се консумират около 1000 калории три дни седмично.

Диетата е разработена специално за армията на САЩ, за да помогне на войниците много бързо да влязат във форма. Този режим на хранене не е нов, но едва наскоро придоби популярност и дори се превърна в мания, след като беше споделен в Инстаграм от няколко известни личностни, сред които беше Клоуи Кардашиян.

Принципът на военната диета е съвсем прост – 3 дни трябва да се храните с 1000 калории, а през останалите 4 дни да се храните нормално.

Един типичен ден на тази диета може да премине така – едно яйце, филия пълнозърнест хляб и половин банан за закуска; купичка извара, едно яйце и 5 оризовки за обяд; 200 г шунка от бут, една купичка броколи, половин купичка моркови, половин банан и половин купичка сладолед за вечеря.

Всичко това прави около 1000 калории.

 „Някога манията беше по диетата на Аткинс, сега всички използват военната диета, когато искат бързо да свалят няколко килограма“, казва един американски стилист. „Клиентите ми свалят един размер за седмица – като истинска магия, която обаче няма да източи спестяванията ви.“

Но за всички, които бързат да си купят извара и яйца, имаме лоши новини. Експертите обясняват, че такива екстремни диети всъщност насърчават тялото да задържа мазнини.

„Когато ограничаваме храната, тялото ни се паникьосва, защото си мисли, че около  нас е настъпил сериозен глад. В такива моменти то започва да се презапасява и да трупа мазнини в мастните депа“, обясняват  експертите. Други пък смятат, че такива сериозни лишения в калориите трудно се поддържат – човекът става по-нервен и раздразнителен, защото постоянно мисли за храна.

Затова ние ви съветваме рядко да минавате на такива диети и по-скоро да се научите да се храните здравословно всеки ден.

Все пак ето как изглежда един ден на тази диета, ако искате да я изпробвате:

Военна диета

Закуска: 1 чаша кафе или чай, 1 филия пълнозърнест хляб, 2 с.л. фъстъчено масло, ½ грейпфрут

Обяд: ½ купичка риба тон, 1 филия пълнозърнест хляб, 1 чаша кафе или чай

Вечеря: 85 г месо (независимо какво), 1 купичка зелен фасул, ½ банан, 1 малка ябълка, 1 купичка ванилов сладолед