12 контейнера за стари дрехи са поставени от началото на седмицата в София. Гражданите могат да поставят в тях ненужни дрехи, хавлии, завеси, чанти, колани. Необходимо е те да бъдат почистени и пакетирани в добре затворени чанти.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефикасно и ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. С частта, която е годна за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв. В случай на бедствия ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда, съобщи topnovini.bg

Местата, на които могат да бъдат намерени, са: Мол България на бул. „България“ № 69, Български червен кръст – София на бул. „Джеймс Баучер“ № 76, Комплекс Симеоново на бул. „Симеоновско шосе“ № 110, 25-то ДКЦ и Френското Училище „Виктор Юго“ в кв. Младост 3 на ул. „Свето Преображение“ №.20, както и в супермаркети „Кауфланд“ на ул. „Хайделберг“ № 1, бул. „Асен Йорданов“ № 7, ул. „Проф. Др. Иван Странски“ № 20, ул. „Кукуряк“ № 3, ул. „Тодор Каблешков“ № 3.

Както ви съобщихме по-рано, кампанията стартира пилотно от Пловдив на 1 март тази година. 8 тона текстил са събрани до момента. Предстои неговото преглеждане, като досега гражданите са били изрядни и са предоставяли дрехите прилежно опаковани според указанията.

"Мрежата в Пловдив и София се разгръща приоритетно с оглед на логистичните разходи. Разстоянието между контейнерите, които се обслужват от камионите, трябва да бъде минимизирано, за да издържи икономически моделът", поясни Гичев.

През май ще бъдат монтирани следващите 25 контейнера в Пловдив и София, като планът е да се поставят по 5 контейнера на седмица. След като бъде разгърната мрежата от контейнери в Пловдив и София, в средата на годината кампанията ще се разпространии и в Стара Загора, Сливен, Бургас и зоните около тях, както и в Северна България.