Помните ли феномена със синьо-златно-бяло-черната рокля, който се разрази в социалните мрежи преди време? Е, появи се нова загадка, която отново разедини потребителите на два лагера. Този път обаче, чуденето е свързано с цвета на... тези две хапчета:

Една част от потребителите смятат, че лявото хапче е синьо, а дясното червено (37 %).

Други (63 %),твърдят, че и двете са сиви.

Къде обаче е истината? Как мислите вие?

Е, ето го и отговорът на загадката: И двете хапчета всъщност са сиви!

Каквото и да виждате, главният учен на Фейсбук Майкъл Абраш използва тази оптическа илюзия, за да демонстрира, че ние сме "машини с изкуствен интелект" и живеем в илюзия. Тайната е, че мозъкът ни омпенсира липсата на данни за сметка на останалата част от информацията. Според учения, на снимката и двете хапчета са сиви, но мозъкът ни кара да ги виждаме различни, дори и след като научим истината.

На пресконференция в Сан Франциско той казва: "Докато научно-фантастичните романи ми дадоха да разбера какво е концептуалното определение за виртуална реалност, Матрицата беше тази, която ме накара да вярвам в нея. Въпреки, че тя е базирана на технология, която едва ли ще се появи в следващите десетилетия, ако изобщо се появи, Матрицата ми даде дълбоко разбиране за това какво би могла да бъде виртуалната реалност. Не само колко реална би могла да бъде, но и колко вълнуващо е да изкривяваш реалността."