Поредното Фейсбук предизвикателство отново взриви социалната мрежа.

Новата мода е да си сложиш черно-бяла снимка в профила, в подкрепа на болните от рак. 

Не обвинявам хората, че го правят без съпричастност. Обвинявам ги в това, че за пореден път се оставят течение от социалните мрежи да ги удави. 

Скъпи потребители, как мислите, че една такава снимка може да помогне на някой болен от тази болест? Имате ли въобще представа какво значи тази болест, за която няма напълно доказан лек? 

Очевидно не. 

Ако намеренията ви са да насърчите повече хора да се информират и да се преглеждат по-често, отново не е това начинът и мястото за тези неща. Но това не ви прави доброволци или активисти в поредната благотворителна кампания. 

Болните от рак имат нужда от съвсем различни неща. Повярвайте - на тях едва ли им е до скролване във Фейсбук за разглеждане на снимки. Те имат нужда от лекарства, психолози, терапия, държавна помощ, превенция, адекватна болнична грижа, нормално здравно обслужване, специална храна и много силна подкрепа от близки и приятели. Това е. Нито повече, нито по-малко. 

Постването на една снимка няма абсолютно никаква добавена стойност. За пореден път сме свидетели как едно нещо се прави само защото е масово и бързо разпространяващо се, но когато трябва да се стигне до по-задълбочен смисъл, нишката се губи. 

Ако ще го правите, поне добавяйте някаква информация, полезни факти или контакти на добри специалисти.