Всички сме били в самолет, в който има неутешимо бебе, което просто не спира да плаче. Някои родители се опитват да улеснят останалите пътници, като им дават извинение под формата на сладкиши, но една майка реши да напише искрена статия срещу тази тенденция. „Всеки път като видя такава торбичка се изпълвам с гняв“, пише Каси Мърдок.

„Те предават посланието, че трябва да ни е гузно да имаме бебета, които се държат като бебета. Не бива да е така“.

Наскоро в социалните мрежи бе споделена снимка на подобно подаръче, с бележка „написана“ от 3-месечно бебе и коментирал „Една жена в самолета раздаде по едно такова на всички наоколо. Сега има цял екип пасажери, готови да й помогнат“.

Бележката гласи следното:

„Здравей, непознати!

Името ми е Андаки, ще стана на 4 месеца на 15 януари и това е първият ми полет.

Ще се опитам да се държа добре, но искам да се извиня предварително, ако загубя самообладание, уплаша се или ушичките ме заболят – също така сега ми никнат зъбките и невинаги се чувствам добре. Знам, че съм само бебе, но и аз искам да се насладя на полета.

Майка ми Никел опакова това подаръче, в което ще намериш няколко изненади.

В него има и тапи за уши в случай, че моята първа публична серенада не ти е толкова приятна, колкото е за майка ми.

Приятен полет и благодаря за разбирането!

Андаки и Никел"

Каси пише: „Ако това ви звучи познато, това е защото тези подаръчета – обичайно пълни със сладкиши и тапи за уши – се превърнаха в истинска тенденция. На пръв поглед това е приятен жест, но като майка на две бебета близначета, всеки път, в който видя такава торбичка, се изпълвам с гняв. Други майки и бащи, с които съм разговаряла, споделят същото. Не казвам, че родителите, които подаряват подобни неща в самолетите правят нещо лошо. Те просто се опитват да бъдат мили – добър инстинкт в тези напрегнати времена.

Но крайният ефект от тези подаръчета е да изгради нереалистични очаквания у вас, че всеки път, в който в самолета се качи човек с бебе на ръце, той ви дължи предварително извинение под формата на бонбонки. Нещото, което подразни много от нас, е че те изпращат посланието, че трябва да ни е гузно да имаме бебета, които се държат като бебета. Не бива да е така“.

„Ако детето ми пищи, това може да ви издразни. Но има милиони възрастни, които са също толкова дразнещи. Един път бях в самолета до човек, който изяде не един, а цели три ужасно вонящи сандвичи с риба тон. И не получих подарък за страданието си.

Да оцелеем по време на полета, без да полудеем, е достатъчно трудно за всички нас, не само за родителите. Но повечето хора, които пътуват с децата си, носят и седалка за кола, количка, допълнителна храна и пелени и около 9 тона други необходими вещи. Следващият път, в който се боричкам с плачещото ми дете и се опитвам да го успокоя, не трябва да изпитвам стрес, че не съм донесла очарователни пакетчета с похапвания за всички около мен.

Може и да не ви раздаваме подаръчета, достойни за Инстаграм, но мнозинството от родителите правят всичко възможно детето им да не ви дразни по време на полета. Повярвайте ми, най-стресиращата част от пътуването с бебе не са опитите да почистите тоалетната, след като сте сменили пелената на бебето в нея. Това е тревогата, която не спира през целия полет, че детето ни ще стане неутешимо и ще притесни всички пасажери наоколо“.