1. Ти си като този пръстен: рядък и скъп накит. И като него можеш да бъдеш оценен само от истинския познавач. Защо си тръгнал да искаш всеки да види истинската ти стойност?

2. Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш за себе си.

3. Човек е склонен да саботира собственото си щастие и обикновено го прави, като търси и най-малкия недостатък дори в най-хубавите ситуации.

4. Най-важното задължение на човек е да бъде себе си и да обича себе си - само тогава той ще може да приеме другите такива, каквито са, и да ги обича истински.

5. Хората се измъчват и вгорчават живота си, защото по дванайсет часа на ден се чувстват виновни, че са такива, каквито са. А през другите дванайсет часа вгорчават живота на някой друг, като му казват какво да прави и какво да не прави.

6. Затрупани сме с проекти и цели, които обществото и егото ни налагат. Опитваме се да убедим себе си, че трябва да сме доволни, защото сме на път да постигнем това, към което сме се стремили толкова време. Тъжното е, че понякога наистина успяваме да повярваме в това и така отлагаме за бъдещето най-забавния и креативен период от живота си. Вместо това посвещаваме времето си на усилията да изпълним "големите цели", които неизвестно защо сме решили да гоним.

7. Единственият начин да разбереш дали можеш да постигнеш нещо, е да опиташ пак, влагайки цялата си душа... Цялата си душа!

8. Трябва да се научим да извървяваме този отрязък от пътя, в който някои неща остават назад. Трябва да се научим да лекуваме раните, които получаваме, когато нещо се променя, когато другите си тръгват, когато ситуацията приключва, когато вече не притежаваме онова което сме имали или вярвали, че имаме...

9. Единствената грешка почти винаги е, че смятаме нашата гледна точка за единствената вярна. За глухия всички, които танцуват, са луди.

10. Най-лошото от вярванията, които родителите втълпяват и повтарят на децата си, е че трябва да търсят половинката си. Защо не се постараем да намерим друг цял човек, вместо да се задоволим с такъв, който е разделен наполовина. Любовта се гради от цели същества, които се срещат, а не от две половинки, които имат нужда една от друга, за да се почувстват пълноценни. Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост, а когато сме зависими, не можем да избираме. А без избор няма свобода. А без свобода няма истинска любов. А без истинска любов може да има бракове, но няма да има двойка.

11. Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш кое харесваш – те са заедно; същото е в живота – ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.

12. Най-добрият начин да бъдеш щастлив... е просто да живееш с целия си капацитет на живеене, просто гмуркаш се дълбоко и живееш с пълни обороти, и се наслаждаваш с дълбоки чувства - тогава чувството на любов ще се усилва.

13. В търсенето на собствената идентичност няма преки пътища...

14. Ако не спрем да се оплакваме и да обвиняваме, че светът е луд, няма да имаме енергията да го променяме.

15. Tрябва да знаеш, че абсолютно нищо не "трябва". Смяташ, че всичко трябва да ти е ясно, че не трябва да си объркан, че трябва да знаеш всички отговори, че трябва, трябва… отпусни се.

Автор: Хорхе Букай