До Коледа остават само няколко седмици. Всички знаем, че това е най-вълшебното време от годината, в което всички ставаме по-смирени, добри и отворени към околните. Коледа не е просто времето, когато отваряме подаръците си, а времето, когато отваряме сърцата си. Коледа е всеки път, щом предлагаме помощ с усмивка на лице. Затова нека и тази Коледа всеки един от нас да влезе в ролята на добрия старец и да зарадва дете и/или възрастен от дом.

Инициативата, в която те приканваме да участваш и тази година, се нарича "Операция плюшено мече". Тя е създадена изцяло от доброволци, чиято цел е да дарят надежда за по-добри дни на децата, които биват отглеждани без родителска грижа. Всеки, който реши да се включи може да закупи индивидуален подарък, закупен за конкретно дете.

Как можеш да се включиш?

Екипът на НПО "Операция: Плюшено мече" публикува списъци с деца от домове от различни градове в страната и техните най-желани подаръци за Коледа в своята страница във Фейсбук. Срещу всяко име в списъка стои детето или възрастния в неравностойно положение и онова което иска или има най-голяма нужда. Отговорникът за съответната област одобрява коментара (заявката). След това обновява списъка, пишейки името на дарителя срещу това на съответното детенце. Припомняме, че един човек може да посочи, че ще изпрати необходимото и на повече от едно дете/възрастен в неравностойно положение.

Стъпка по стъпка

1. Екипите по места публикуват списъци с деца от домове и техните най-желани подаръци за Коледа.

2. Един дарител избира едно дете и публикува коментар с номера и името на детето под списъка

3. Отговорниците записват името на дарителя до това на детето и така, докато не остане детенце без родител

4. Всеки дарител купува съответния подарък

5. Опакова го прилежно и красиво

6. Надписва подаръка (име на дете, възраст, дом, град, регион)

7. Изпраща или оставя лично подаръка в най-близкия пункт за събиране на подаръци преди крайния срок за съответния град/дом (пунктовете за всеки град са предварително упоменати)

8. Екип от доброволци (всеки може да стане такъв) разпределя/сортира/проверява подаръците

9. Проверка, че всички деца имат налични подаръци

10. Публикуване на датите, в които ще посети всеки дом

11. Всеки дарител/доброволец е добре дошъл при децата на предварително уговорената дата

А ето и още няколко начина да се включиш и да станеш част от това добро дело.

Не забравяй!

Малчуганите и възрастните в тези домове се нуждаят от различни неща - храна, дрехи, обувки, мебели, подаръци. Но най-вече любов... Любов, която можеш да им поднесеш с нещо, специално купено за тях, разбира се, според собствените си възможности и желания. 

Важно е да знаеш

В инициативата можеш да участваш единствено с нови, надписани и опаковани подаръци, предназначени за конкретно дете или възрастен човек. И тази година ви молим да не слагате никакви храни към подаръците, защото така подлагаме на риск всички деца, които ще получат подарък от нас.

 

Бъди част от доброто! Защото на Коледа наистина стават чудеса и точно ти може да бъдеш това чудо за нуждаещ се! Сподели с приятелите си, за да стигне до повече добри хора с големи сърца! Благодарим предварително на всеки един, включил се в прекрасната инициатива!