Великденските пости през 2018-та година започват на 18-ти февруари. . Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 8 април.

Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. Той символизира 40-те дни, които Христос прекарва в пустинята, подготвяйки душата и тялото си за саможертвата. Ето защо по време на пости се смята, че трябва да пречистим не само организма, но и душата си, да станем по-умерени и по-добри в мислите и действията си.

Великден се счита и за най-светлият християнски празник Възкресение Христово - Великден. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.

По време на Великденският пост се забранява консумацията на храни от животински произход - месо, яйца, мляко и производните им. За сметка на това спокойно бихте могли да похапвате повече плодове, зеленчуци, варива и ядки.

А ето и седмиците и съответните храни, които може да се консумират:

Първа седмица:

От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино).

В събота (Тодоровден, 24 февруари) се взема Св. Причастие.

Втора седмица:

Сряда и петък - строг пост без олио.

Събота и неделя - разрешава се олио и вино.

Трета седмица (Кръстопоклонна):

От понеделник до петък включително - строг пост.

Събота и неделя - олио и вино.

До шестата седмица ограниченията са както през втората.

Страстна седмица: От понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода. На Благовещение и на Връбница се разрешава и риба.

Важно е да знаете, че строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.