Искрено вярваме, че личното ни здраве, както и това на децата ни е наша отговорност. Убедени сме още, че всеки човек е истинска вселена и често се случва така че един лек да помогне на един, но да не е добър за друг. Силата ни е в това да търсим истината, да получим колкото се може повече информация и след това да направим своя избор. Затова и днес решихме да ви запознаем с личната история на Антония Карова, щастлива майка на четири дечица, която от години живее в Италия. Тони поддържа здравословен блог (www.tonyshappykitchen.com), в който често публикува чудесни свои рецепти, някои от които са намерили място и на нашата страница. 

Запознайте се с Тони и нейната лична история:


"Миналото лято при преглед, в един от най-добрите центрове по астма, поставиха на 6 годишната ми дъщеря диагноза астма, със задължително кортизоново лечение (дъщерите ми са преждевременно родени и правеха често бронхоспазми) .

Астмата е респираторно заболяване, което причинява затруднено дишане, кашлица и стягане в гърдите. При астматичен пристъп се получава спазъм на бронхиалните стени, което води до затрудняване на свободното движение на въздуха в белите дробове. Засегнатият човек чувства задушаване, придружено с кашлица.

Предразположението към това заболяване се дължи на наследственост, инфекция или излагане на пасивно пушене и на много други фактори.

По-голямата част от децата развиват симптоми на астма през първите 6 години от живота си и една пета от тях продължават да имат астма в зряла възраст.

Астмата има алергична генеза. Факторите, които най-често се оказват отговорни за нея при чувствителни индивиди са:

– храна (мляко, яйца, ядки, бяло брашно, домати, риба треска, ракообразни, ягоди, салами и т.н.)
– химикали
– пърхот от домашни любимци
– растителни полени
– наркотици
– промишлен и домашен прах
– акари
– вируси

Асмата може да има алергичен или инфекциозен характер.

В първият случай е предизвикана от външни фактори: замърсители и различни алергени (прах, животински косми, някои храни или цветен прашец).

Във вторият случай се генерира от различни вируси, които могат да инфектират дихателните пътища.

Това е, което знаех за астмата и след почти 6 месечно лечение с инхалатор отказвах да приема фактите, затова се обърнах към един от най-добрите италиански специалисти проф. Ломбарди.

След обстоен преглед и изследвания, той ни посъветва детето да следва естествена диета, която изключва присъствието на опаковани продукти, хранителни добавки, пестициди и тежки метали. Да се избягват храни, съдържащи алергенни вещества, като мляко и млечни продукти, яйца, ядки, ракообразни, месо, алкохол, шоколад и някои видове плодове като ягоди и киви. Да се премине на биологична диета, богата на пълнозърнести храни, бобови растения, малко чист зехтин, много плодове и зеленчуци.

Много проучвания показват значително подобрение на астмата при хора, които са склонни да предпочитат здравословното хранене и органична вегетарианска храна. Трябва да се внимава да не се претоварва организма с млечни продукти (образуват слуз), да се избират други източници на протеини – бобови растения. Много полезни при астма са кълновете от репички, които стимулират изхвърлянето на слуз.

Така и направихме, за три месеца изключихме почти напълно млечните и глутеинови храни (пшеничното брашното замених с лимец и др., лимецът има много ниско глутеново съдържание, естествено едноглавия лимец, съвсем натурален е и почти не се отразява ), месото и рибните продукти (замених ги с бобови). Наблегнах на традиционната кухня, с употребата на възможно повече свежа храна. Помолих в училище да се съобразят с диетата ѝ, а на нея казах, че е жизнено важно да внимава какво хапва. Понякога давах и натурален сироп от Касис (Ribes Nigrum), който е силно средство за борба с всички остри алергични и възпалителни синдроми на вътрешния слой лигавицата. Той стимулира производството на кортизол в кората на надбъбречната жлеза. Поради тази причина се използва в случай на хроничен бронхит и астма с алергичен характер.

При контролния преглед проф. Ломбарди установи пълна промяна и липса на признаци на астма и спря плавно всички медикаменти.

Спечелихме битката чрез намаляване на алергените, много любов и разходки в планината. Запазихме тези основни принципи в ежедневното хранене на цялото ни семейство. Винаги ще има изключения и празници, но това, което разбрах е, че млечните продукти при децата и не само, трябва да се ограничават до размери, с които организмът може да се пребори!

Бъдете здрави!

П.С. Статията е личен опит, който споделям, за да съм полезна на майките с деца с подобни проблеми, но за всякаква промяна в лечението се консултирайте с лекар!"