Казват, че първите стъпки са най-важни, особено когато се отнася до малкото същество, което тепърва започва да опознава света около себе си. При много от двойките бременността настъпва безпроблемно и без каквото и да е планиране. За съжаление, в последните години за все по-голяма част от двойките, този трепетен момент така и не настъпва и двамата родители се налага да са изправят пред редица предизвикателства.Тъй като трудностите по пътя към мечтаното дете може да са множество, преди две седмици заедно с репродуктивните специалисти на Adella Fertility Clinic ви дадохме възможността да зададете всички въпроси, свързани с репродуктивното здраве, лечение и инвитро процедурите, които досега са ви тормозили. Благодарим за многобройните въпроси, които ни изпратихте с надежда най-после да получите отговор. Ето какъв е съветът на д-р Петра Семерджиева към всеки от вас:

“Здравейте! Въпросът ми към екипа е: имате ли опит и успешни бременности при двойки с повтарящи се аборти? Какъв е подходът ви след 3 задържани аборта, когато двойката няма генетични аномалии, при изследван абортивен материал също няма хромозомни аномалии, единственото установено отклонение са антитела ТАТ, заради Хашимото, но контролирано ТСХ до 1,5. Наблюдават се и периферни НК клетки на горна граница, всичко останало в норма? Ще оценя силно, ако публикувате отговор на този въпрос, въпреки че не е свързан конкретно с инвитро процедура!”

Д-р Семерджиева: Имаме опит с най-различни случаи. Повтарящите се аборти са предизвикателство пред всеки репродуктивен специалист и изискват специално внимание. След като не е установена конкретна причина бихме препоръчали хистероскопия с оглед на това да се установи дали няма някаква причина в матката за тези повтарящи се аборти. НК клетките и тиреоидитът също до известна степен допринасят за задържаните аборти – би следвало да се приложи имуномодулираща терапия и стриктно контролиране на стойностите на ТСХ особено в първите седмици от бременността.

"Здравейте, на 39г., а мъжът ми на 40г. От няколко години правим опити за дете, но това събитие за нас все още не се случва. За мен е ясно, че имаме нужда от специалисти, но съпругът ми се притеснява от резултатите. Въобразил си е, че проблема е при него. Поисках от него да си направи спермограма, но той така и не успя да даде материал за изследване. Дали има някакъв друг начин да предостави материал? С какви изследвания бихте ни посъветвали да започнем? ПС: Имам хипотиреоидизъм и от 5 години пия хапчета 75mg (5 пъти в седмицата) и 100 mg (два пъти в седмицата).”

Д-р Семерджиева: Тъй като за настъпване на бременност са необходими както качествени яйцеклетки, така и достатъчен брой сперматозоиди е необходимо и двамата да си направите изследвания. При жената с оглед установяване на яйчниковата функция и резерв, е необходимо да се изследват хормони, а при нейния партньор трябва да се направи спермален анализ. В това изследване няма нищо страшно – може предварително да се уговорите с ембриолозите и да се донесе материал от вкъщи. Относно хипотиреоидизма, изследвани ли са щитовидни антитела? И какви са стойностите на ТСХ при тази схема на приемане на Еутирокс? Препоръчвам Ви консултация при репродуктивен специалист, който да се запознае с всички тези, така важни неща.

“Здравейте! Има ли симптоми, показващи, че бих могла да имам изчерпан яйчников резерв и може ли да говорим за това дори когато става дума за мен, жена на 25 години? С приятеля ми опитваме от 4 месеца, така и не се получава, но гинекологът ми ме уверява, че съм напълно здрава.”

Д-р Семерджиева: Конкретни симптоми се появяват сравнително късно и те се свързват с настъпващите промени в организма на жената по време на климактериума. За да установите дали Вашата яйчникова функция е добра, са необходими хормонални изследвания – резултатите от тях и прегледите при гинеколога ще Ви дадат най-точна оценка на Вашия яйчников резерв. Все по-често се „сблъскваме“ с т.нар. преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, включително и при млади жени, така че трябва да се обръща внимание и на начина на хранене и стила на живот.

“В кои случаи говорим за превенция чрез процедурата “замразяване на яйцеклетки”? Кога е най-доброто време за това, ако има такова? В момента нямам мъж до себе си, но се притеснявам, че часовникът ми тиктака, а аз имам желание да стана майка, въпреки този факт след време.”

Д-р Семерджиева: Това е разумен начин за отлагане на времето за забременяване, тъй като детето не трябва да се превръща в самоцел. Имайте предвид обаче, че бременност на една по-късна възраст също крие рискове, които не са за подценяване и моментът за това не трябва да се отлага твърде много. Всеки репродуктивен специалист може да Ви назначи изследвания и да Ви посъветва дали това начинание във Вашия конкретен случай е подходящо.

“Здравейте! За мое огромно щастие сбъднах най-съкровената си мечта и станах майка преди почти 2 години чрез инвитро оплождане. Въпросът ми е дали деца, заченати чрез такава процедура или чрез ICSI оплождане, са изложени на повишен риск от някакви вродени аномалии, които биха могли да се открият по-късно или генетични заболявания, в сравнение с децата, които са заченати по естествен начин? Засега момченцето ми е живо и здраво, но се притеснявам с течение на годините да не се появи нещо. Благодаря предварително!”

Д-р Семерджиева: До днес не е установен по-висок риск при децата, заченати чрез ин витро за развитието на аномалии. Все още периодът за проследяване на тези хора не е достатъчно дълъг (инвитро се практикува едва от 1976г.), но до този момент статистически и практически няма разлика.

“Вече имам два неуспешни опита инвитро. Как мислите да се подложа ли на ICSI оплождане и дали успехът би дошъл по-бързо? Много съм отчаяна и искам всичко най-после да приключи успешно... Колко време трябва да изчакам? Благодаря ви!” 

Д-р Семерджиева: Тъй като не става ясно дали при Вас неуспехите се дължат на оплождането, не бих могла да дадем съвет. ICSI е само конкретен метод за оплождане чрез инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката. Относно периода на изчакване – зависи от това, как са се възстановили яйчниците след предходната стимулация.

“На 32 години съм и от 2 години се опитваме да имаме детенце. За съжаление, се оказа, че със съпруга ми се налага да преминем към инвитро оплождане. Не ме разбирайте погрешно, това е мечтата ми откакто се помня, но много ме е страх. Трябва ли предварително да се подготвя по някакъв начин и как точно преминава процедурата?”

Д-р Семерджиева: Конкретна подготовка от Ваша страна не се изисква, желателно е преди процедурата да преминете на здравословен режим, тъй като организмът Ви ще има нужда от разнообразни хранителни вещества и витамини за една безпроблемна бременност. Подготовката за самата инвитро процедура и това как ще протече трябва да Ви бъде обяснена от Вашия лекар в най-големи детайли, тъй като той е запознат със случая Ви и той избира начина на стимулация, в зависимост от състоянието на вашия организъм и хормоналния анализ. Най-общо преминавате през фаза на яйчникова стимулация, пункция (извличането на яйцеклетките) и ембриотрансфер (поставянето на ембрион в маточната кухина).

“Здравейте! Аз съм на 34 г., а съпругът ми на 41. Опитваме да имаме бебенце от 7 месеца, ходихме при специалист и с една дума оказа се, че спермограмата му е с доста лоши показатели. При мен всичко е наред. Въпросът ми е дали задължително трябва да се насочим към инвитро, или трябва да направим и други по-обстойни прегледи преди това, някаква терапия? Благодаря!”

Д-р Семерджиева: Щом спермограмата не е добра е разумно да се консултирате и с андролог. Често се предписват хранителни добавки, които биха могли да подобрят показателите до известна степен. Не можем да кажем дали инвитрото е задължително, тъй като не знаем какви са показателите при съпруга Ви, но ако има отклонения в повече от един показател и тези отклонения са сериозни, е необходимо оплождане чрез инвитро.

"Привет! На 42 години съм, имам две деца от предишен брак. Със съпруга ми опитвахме два пъти вътрематочна инсеминация – несполучливо, след това преминахме и към два опита инвитро. Проблемът е, че яйцеклетката се опложда, но след около месец се оказва, че не мога да задържа плода. Какво трябва да предприемем със съпруга ми и има ли начин да подсиля организма си, за да бъдем сигурни, че следващият инвитро опит ще е успешен?”

Д-р Семерджиева: Желателно е да поискате второ мнение, тъй като причините биха могли да са много или да не могат да бъдат установени. Трябва обстойно да се прегледат изследванията и на двамата, но, за съжаление, никога не може да бъдете сигурни в успеха на една инвитро процедура. Трудно можем да Ви дадем съвет без по-подробна информация, касаеща Вашия случай.

“На 35 години съм. Със съпруга ми се оженихме преди три години, но бяхме твърде заети, за да мислим за деца. В момента опитваме от една година, без да следя овулация, но доста редовно. За съжаление, все още нищо не се случва. Консултирах се с гинеколога си и той малко ми се скара, че сме “прекалено закъснели и отдавна е трябвало да си направим всички необходими изследвания”. Е, направихме ги и се оказа, че всичко е наред, разбира се, спрямо годините ни. Но все още не забременявам и започвам да се замислям дали не е най-добре да преминем към специализирана помощ за оплождане. Дали да изчакам още, или да се обърнем към специализирана клиника?”

Д-р Семерджиева: Най-добре е да се обърнете към специалист, тъй като отлагането във времето би могло да усложни забременяването. Вземете със себе си всички изследвания правени до момента при първото си посещение при специалист, тъй като това би могло значително да съкрати периода за диагностика и вземане на решение за подхода при Вас.


 

* Заради пожеланата анонимност на повечето от Вас, публикуваме всички въпроси без имена