Любовта траела 3 години, твърди Бегбеде, който си взе статуетката на CineLibri за „оригинално творчество и талантливо пресъздаване на големия екран“ с думите "Обичам ви! Аз съм пиян!". Всъщност на любовта изобщо не й е важно колко трае. Тя не е кокошо яйце!

В този смисъл времето не е враг на любовта. С него тя може да узрее, да стане плътна, сочна и смислена. Може да се влее във вените ти и да се превърне в неизменна част от течението, което кара сърцето ти да тупти. Любовта обаче ще умре в мига, в който влезе в релси! Куката и навикът й действат както ... - пагубно! Ще загубиш жената до себе си в момента, в който свикнеш с нея, както с дълбоката драскотина на паркета, която в началото те е дразнела зверски, а сега дори не я забелязваш.

Мъжете влизат в релси притеснително лесно. Тръгват по утъпкани пътечки, затварят се в кутии и... си почесва ташаците. Всяка вечер, точно в 19:48. Всяка божа вечер! Бързо и удобно свикват с факта, че плячката вече е уловена и могат спокойно да се излежават на дивана поне 50 години.

А тя се гримира. За него! Изхвърля старите си дрехи и не ги принизява до домашни, за да има приятен външен вид дори когато готви пълнени чушки по чирпански в кухнята. За него. Прави си кола маска. Спи с ролки. Изстъргва мъртвата си кожа с кафе и кокосово масло. Скубе си веждите, като преди това е премерила точния ъгъл на чупката. Впряга поне 3 приятелки да мислят какво да му купи за рождения ден. Планира, опакова... за да го изненада, да е щастлив. За него!

И тя влиза в релси.... релсите, които ежедневно отъпква с токчета или с обувки с дебели платформи. Но не губи искрицата си, пламъка на дивотията, светлината, която той е видял в непознатото момиче преди много години и в която се е влюбил. Затихва, свети в различни нюанси, замирисва на родопски боб, но никога не спира да гори. Тази светлина може да се отразява само в тънкия слой лед върху пакчетчето с кайма, извадено за размразяване, но я има! Там си е, дори да няма кой да я види. Дори сгърчена в менструални болки, с мазна коса, бършейки пода от повръщаното на котката, бързаща към детската градина, защото детето пак е останало последно... през ума й прехвърчат мисли за това къде да празнуват на Нова година или кога точно да се измъкне от работа, за да му купи онази синя риза, която е споменал, че харесва...

Печелете ги тия жени, бе!

Ежедневно, ежеминутно...
Избирайте ги всеки ден.
Влюбвайте ги в себе си!

Те не са ви даденост!
Те няма да са вечно ваши!

Това, че ти реже салата от домашни домати в момента не значи, че ще го прави и на 72 г.! Защото в един момент ще й писне и ще ти захвърли и доматите, и дъската за рязане право в теб, който в момента ще се прозяваш. И само се моли да не те уцели!

Това, че се буди до теб, не значи, че няма да мечтае да се буди сама, в спален чувал, на брега на морето!

Това, че те слуша, докато й говориш за земя или за нова кола, не значи, че всъщност не иска да чуе колко е красива с новия цвят на косата си!

Това, че пестите заради високите сметки на тока през зимата, не значи, че няма да се разтопи от удоволствие, ако я поканиш на романтична вечеря - на пода в хола, върху разпънато одеяло, на леща яхния и тънки люти чушки.

Мъжът бил просто устроен! Не разбирал от намеци. Трябвало всичко да му се казва в прав текст, да му се обяснява, а освен това твърди, че няма цвят прасковено (Ха!). За да разбереш една жена, не е нужно да си гадател, да познаваш на боб, карти таро, да разбираш от хиромантия или да предсказваш времето по полета на лястовиците... Просто научете, че всяко нещо има нюанси, светлосенки, полутонове, загатване, намеци... Битовизмът ще ви догонва, където и да сте. Но хубавият живот не зависи от това къде си, а от това как ще подредиш света около себе си, за да се чувстваш добре в него.

Когато ти казва да я оставиш на мира, всъщност може да крещи - "Спечели ме!"
Когато ти казва, че всичко е наред, но дори не те поглежда, всъщност крещи "Прегърни ме!"

Проявете малко интуиция, малко въображение. Най-голямата заплаха за релсите не е ръждата, а провокацията.

Погали я!
Говори с нея!
Събудя я в 3 през нощта и й кажи, че тръгвате за морето!
Прегърни я през кръста и танцувайте - без музика, ей така по средата на улицата!
Метни я на плота в кухнята и правете секс, пред който "50 нюанса сиво" ще изглежда като филмче за "Лека нощ, деца!"

Жената не е текст в книга. Жената смисълът е между редовете.

Хайде, чешете си по-често мозъка, не ташаците!

 

Източник: Ангел и стръкче