Някои хора казват, че възрастта не е нищо повече от цифра и няма значение, ако наистина се обичате. Но какво, ако това не е вярно и въз основа на възрастта, можем да направим прогноза колко дълго ще продължат дадени отношения?

Никой няма ясна представа за това как една успешна връзка наистина работи, но учените изглежда са намерили определящия фактор. Според изследването, направено в едно от най-надеждните изследователски центрове в САЩ - университет „Емори” в Атланта, има математически изчислена перфектна разлика във възрастта, която може да увеличи шансовете ни за успешна дългосрочна връзка. Днес ще ти разкажем малко повече за нея.

Предметът на проучване и статистиката

В проучването са участвали 3000 души, като всички били женени поне веднъж. Учените открили забавна връзка: колкото по-висока е възрастовата разлика, толкова по-голям е рискът от раздяла. Разбира се, не можем да бъдем сигурни и със сигурност има изключения, но резултатите могат поне да обяснят конфликтите, които двойките имат на различни етапи от живота. Това е така, защото партньорите са склонни да имат много различни интереси и цели.

Изследователите споделят по-подробни статистически данни, според които рискът от раздяла на двойки с разлика над 5 години е 18%. Ако разликата във възрастта е 10 години, рискът нараства драстично - до 30%. А за двойки с 20 или повече години разлика във възрастта, прогнозите са наистина отрицателни, защото рискът от раздяла е цели 95%. Изследователите разглеждат не само възрастовите параметри, но и дали партньорите имат деца преди брака, дали имат общо дете, продължителността на ухажването, разходите от сватбата, образованието и много други фактори. Между другото, ако партньорите имат огромна разлика в образованието, рискът от раздяла е 43%.

Сега, към основната точка: учените са открили перфектната разлика във възрастта - тя е една година (всъщност в тази група са и хората на една и съща възраст и с разликата във възрастта от 1 до 3 години). Това са двойките, които имат най-голям шанс да останат заедно - вероятността от раздяла е по-малко от 3%. Разбира се, се чудим защо това се случва. Най-вероятно това е така, защото техните житейски цели и ценности са наистина различни. Хората със значителна разлика във възрастта виждат света по много различен начин и шансовете им за сходни хобита и мечти са много ниски.

Заключението

Както казахме по-горе, разбира се, има и изключения. И цифрите не са всичко, това са просто данни, които показват определена тенденция, но не означава, че всяка двойка в света има такава връзка. Така че, ако си в отношения с човек, който е по-голям или по-млад от теб, не се притеснявай. Най-важните неща са чувствата, взаимното уважение и комфорта. И ако връзката ви ги има, тогава трябва да я пазите. А ако търсиш половинката си, а всичките ти предишни връзки не са свършили добре, опитай се да анализираш статистиката и възрастовата разлика. Ако тези тенденции са верни за теб, опитай се да изградиш връзка с някой на твоята възраст и може би ще намериш щастието.

Вярваш ли, че възрастта наистина може да определи успеха на една връзка?