След като стана известно, че текилата не се прави от кактуси, а от ферментирал сок, извлечен от сърцевината на синьо агаве - растение, което се отглежда в района на гр. Текила, намиращ се на 40 км. западно от Гуадалахара, Мексико, днес ново изследване е на път да преобърне изцяло представите ни за тази напитка.

Според проучване на Американското химично общество (ACS), захарите, съдържащи се в растението, от което се прави текила, биха могли да понижат нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и да помогнат на хора с наднормено тегло да отслабнат. Това е възможно, заради съдържащите се в растението вещества, които могат да се използват в борбата срещу този вид болест.

Според проучването, естествената захар, открита в растението агаве, е трудно смилаема и действа като вид диетични фибри, предотвратяващи повишението на нивата на кръвната глюкоза. Фруктаните на свой ред стимулират производството на хормона GPL-1, който пъл стимулира образуването на инсулин - хормон, чиито недостиг е причина за диабет. Изследователите подчертават, че това е различно от известния агаве сироп, който всъщност е много подобен на опасния и високофруктозен царевичен сироп.

"Установихме, че растението намалява нивата на глюкозата и да увеличава тези на GLP-1, както и това на количеството инсулин в кръвта", казват изследователите. GLP-1 е хормон, който се забавя от изпразването на стомаха и същевременно стимулира производството на инсулин. 

Важно е да се знае още, че сокът от растението съдържа и вещества, които предпазват от рак на дебелото черво. Сиропът от агаве губи полезните си свойства след ферментация и предозиране. 

В текилата се съдържат и вещества, които спомагат за справянето със затлъстяването. Така, хората, редовно употребяващи тази спиртна напитка, много по-рядко страдат от затлъстяване.

За да потвърдят още веднъж тезата си, учените подлагат на специална диета няколко лабораторни мишки, към чието меню добавили именно агаве. В резултат, те открили, че гризачите започнали да имат по-ниски нива на кръвната захар. Ефектът бил в пъти по-силен от други изкуствени подсладители като аспартам и сироп от агаве. Мишките дори започнали да произвеждат GLP-1 хормон.

Освен всичко това, текилата е полезна и предпочитана в борбата с оствопорозата, спомага за облекчаване на болки, подобрява усвояването на лекарствата, лекува простудни заболявания, понижава холестерола и на всичкото отгоре от нея никога нямаш махмурлук, отново заради нивата на захар в агавата.