Годишният метеорен дъжд Персеиди е един от най-интересните и наблюдавани природни феномени на годината, особено в Северното полукълбо, където гледката по време на белите нощи е невероятна.

Дъждът съвпада с хубавото време и топлите летни дни и е чудесен повод за нощни разходки и пикници по време на наблюдението на звездите.

На 11, 12 и 13 август тази година се очаква да бъдат дните с най-голям брой падащи звезди. Метеоритният дъжд ще може да се наблюдава основно в малките часове на нощта, но заради пълнолунието видимостта ще бъде намалена.

Въпреки че е общоприето да се смята, че метеоритният дъжд е само няколко дни, се оказва че той продължава цели 20 дни - от средата на юли до 13 август.

Ако искате да се насладите на гледката, трябва да намерете място с открито небе, сравнително далеч от осветените големи градове. Отделете си поне час за наблюдение, тъй като метеоритният дъжд ту се усилва, ту намалява. Не забравяйте, че може да отнеме 20 минути, за да се адаптирате към тъмната нощ, затова бъдете търпеливи.

След като се подготвите се насладете на красивата гледка и си пожелайте нещо хубаво.