„Немислимото се е случило – родителите ти са ти казали, че се разделят. Независимо дали си го очаквала, шокът е огромен и милиони мисли препускат през главата ти. Но преди да изпаднеш в паника къде ще прекараш следващите празници, поеми дълбоко въздух и разбери, че всичко ще бъде наред. Няма значение дали си на 12, или на 22 – въпросите винаги са един и същи...

Аз ли съм виновна? Как да го предотвратя? Какво можех да направя, за да не се стигне до тук. Трябва ли да се преместя да живея другаде? Какво ще стане с приятелите ми? Трябва ли да сменя училището? Какво ще си помислят приятелите ми? Защо родителите ми не могат да бъдат като родителите на София? Редно ли е да съдя родителите си? Трябва ли да съм ядосана? Ще продължавам ли да виждам всичките си роднини? Как ще протичат рождените ми дни? Да не би родителите ми да ме мразят? Дали се мразят един до друг? Ще се оженят ли за други хора? Трябва ли да избера страна? ЗАЩО? ЗАЩО? ЗАЩО?

Списък може да продължи дълго, но най-важното е да знаеш, че родителите ти вероятно са обмислили всички тези въпроси, преди да поговорят с теб. Те са премисляли въпроса отново и отново и са решили, че ще бъдат по-щастливи, ако се разделят.

Те са разрешили техническите въпроси, но от теб зависи как ще се справиш с емоциите, които придружат всеки развод. Можеш да бъдеш слаба, да те е страх, можеш да зададеш всички изброени въпроси, но знай, че след време всичко ще се нареди. Това няма да стане лесно и не всички въпроси ще получат отговор веднага, но след време ще се приспособиш напълно към промените. Сега може да ти се струва невъзможно, но помисли за родителите си и знай, че ти нямаш никаква вина за тяхното решение.

Това, което ти предстои е една емоционална въртележка, но ти ще израснеш и ще се поучиш от този опит. Може би по този начин ще успееш да изградиш дори по-силна връзка с родителите си, защото ще си основният приоритет и на двамата. Те искат да те дарят с топъл дом и щастливо семейство, но знаят, че не могат да го направят заедно.

Говори с тях за страховете си, довери се на приятел, който е преживял същото, най-важното е да не потискаш емоциите си.

Знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, защото съм била на твоето място. Родителите ми ми казаха, че се развеждат, когато бях в 10-ти клас, и след като говорих с училищния психолог, разбрах, че това, което ми помага най-много, е да говоря със съучениците ми, които са преживели същото. След няколко такива разговора, аз и мои две приятелки решихме да създадем клуб, в които учениците да говорят за чувствата си и за ситуацията в техните домове. Всъщност не се налагаше и да говорят, можеха само да слушат и да намерят утеха в знанието, че не са сами. Нарекохме клуба „Ядец“, защото тази „магическа“ костица, която изпълнява желания, се разделя, но двете части остават все така здрави, както в началото. Най-важното при такава ситуация е да споделиш чувствата си с някого, без страх.

С времето ще разбереш, че истинската любов съществува и може би на твоите родители просто не им е било писано да останат завинаги заедно. Но им е било писано да опитат, защото е било писано да се появиш в живота им."

Пери Конеки