Да станем майки - това е мечта на много жени по света, специален момент, който преобръща живота ни напълно. Разбира се, преди да забременеем е добре да планираме бременността, за да сме готови за това прекрасно приключение.

От важното решение до промяната в начина на живот - ето част от нещата, които трябва да знаем по темата.

Как да се подготвим:

1. Консултация с доктор

Да, посещението при гинеколог, когато планираме бременност, изглежда като естествена стъпка, но много жени я пропускат.

Тя е от значение, защото макар и да се чувстваме напълно здрави, е добре да си направим някои изследвания, които ще ни дадат по-голямо спокойствие, докато се подготвяме за бременността.

Но това не е достатъчно. Трябва да променим начина си на хранене, ако още не сме.

2. Здравословно хранене и без вредни вещества

Смяната на начина на хранене трябва да започне много преди бременността. За да се погрижим за себе си, можем да се възползваме от ползите на балансирана диета.

Храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти и зърнени храни са благоприятни за организма. Същото важи и за рибата, но не всички видове. Избягвайте суровата такава, както и рибата тон. Това е важно не само за периода, когато планираме бременността, но и по време на нея.

Вредните навици като алкохол, цигари и кафе трябва да сведем до минимум, макар и още да не сме бременни, защото те намаляват шанса това да се случи.

Разбира се, към здравословното хранене можем да добавим и активния начин на живот.

3. Спорт

Упражненията ще ни помогнат да подготвим тялото за предстоящите промени. Няма значение дали сме спортували активно преди, или не, тези занимания ще ни поддържат във форма и през бременността. 30-минутната тренировка, която може да представлява и просто вървене пеша, е полезна за организма.

Знаем, че някои от нас имат тегло под нормата или над нея. Добре е да се опитаме да променим това, защото теглото също може да повлияе на плода.

4. Без стрес

Това е може би най-важното нещо, което трябва да запомним преди и по време на бременността. Стресът е навсякъде около нас и трябва да намерим начин да го намалим драстично, за да сме спокойни. Ако на някои от вас ви е трудно да го направите, можете да се консултирате с доктор. Той със сигурност ще знае какво да ви посъветва.

5. Важни витамини и вещества

За правилната подготовка и планиране на бременността е важен приемът на някои витамини и вещества като фолиевата киселина, витамин B, D, C, E, холин и желязо. Можем да ги открием в различни видове месо, боб, фасул и млечни продукти, които присъстват в храненето ни. Защо е важно да си ги набавим ли? Защото те само ще предразположат организма ни за забременяването и ще се чувстваме по-добре още преди това.

Разбира се, това не са единствените начини, с помощта на които да се подготвим за най-вълнуващото преживяване за всяка жена. Има и хранителни добавки, които са безопасни за майката и плода.

За да улеснят процеса преди забременяване, както и първите няколко месеца, от Femibion създадоха Femibion 1. Благодарение на него, не е нужно да се притеснявате допълнително за вас и бебето ви.

Femibion 1 съдържа всички важни за периода преди бременността вещества като:

  • Холин

Холинът е хранително вещество, известно още като витамин B4, и е отговорен за паметта и нормалната сърдечна дейност. Тялото ни го произвежда, но при някои хора това количество не е достатъчно и трябва да бъде набавено чрез храни или добавки.

А знаете ли, че преди години жените са приемали много по-големи количества холин, отколкото днес? За да променим това, можем да консумираме повече пилешко и говеждо месо, черен дроб, яйца и боб.

  • Фолат

Фолатът (Фолиева киселина и Metafolin) е отговорен за нормално кръвообразуване и допринася за формирането на тъканите и плацентата. Тя е източник на всички хранителни вещества за бебето.

  • Желязо

Наличието на желязо в организма е важно при планирането и при самата бременност. То ни помага да се отървем от неприятното усещане за умора, но и допринася за образуването на червени кръвни клетки.

  • Витамин D3

Витамин D3 помага за правилното функциониране на имунната система.

  • Витамин C и Селен

Тази комбинация сигурно също ви звучи позната през последните месеци, защото тя също е отговорна за правилното функциониране на имунната система.

Благодарение на Femibion 1, ще си набавите част от витамините и хранителни вещества, от които имате нужда при планиране на бременност. Не трябва да забравяме, че добавката може да се приема и през първите 3 месеца след началото ѝ, за да е здраво бебето. Не забравяйте, че не бива да разчитаме само на добавката, а тя трябва да е в комбинация със здравословно хранене и активен начин на живот.

Бременността е един от най-щастливите периоди в живота на една жена, но планирането ѝ е от още по-голямо значение. Вземете мерки сега, за да сте по-спокойни в бъдеще.