Актьорът, носител на Оскар и ветеран от Втората световна война Джордж Кенеди е починал на 91-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на представител на семейството му, съобщи БТА.

Внукът на Кенеди, актьорът Кори Шенкел, е съобщил, че дядо му е починал в град Бойзи, Айдахо. Причината за кончината му не се посочва, но според медийни публикации през последните години здравето на Джордж Кенеди е било влошено. По думите на внука му актьорът е изминал "удивителен житейски път и сега почива в мир".

Джордж Кенеди е роден през 1925 г. в семейството на представители на шоубизнеса. В детска възраст дебютира на театрална сцена. По-късно участва в радиопиеси. По време на Втората световна война се записва в армията. След 16-годишна военна служба травма го принуждава да се ориентира към актьорската професия. В края на 50-те години Джордж Кенеди активно се снима в телевизионни сериали. През 1960 пробива в голямото киното с роля във филма "Спартак" на Стенли Кубрик с Кърк Дъглас.

Най-известното екранно превъплъщение на Джордж Кенеди, донесло му Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля, е във филма "Хладнокръвният Люк" (1967) с Пол Нюман. Кенеди се е снимал във филмови продукции като "Шарада" (1963), "Летище" (1970), "Земетресение" (1947) и комедийната поредица "Голо оръжие" (1988, 1991, 1994). Сред известните му телевизионни роли е в хитовия сериал "Далас". Последното му участие в киното е във филма "Комарджията" (2014) с Марк Уолбърг.