След като вестта за смъртта на Оливия Нютън-Джон ни натъжи рано тази сутрин, стана ясно, че още една всепризната по цял свят личност вече не е сред нас - японският моден дизайнер Исей Мияке е починал на 84-годишна възраст.

Исей Мияке: Символ на лукса и авангарда 

Известен с революционните си похвати и иновативния си стил, Мияке изгражда глобална модна марка, емблематична част от която са черните пуловери с висока яка на Стив Джобс и парфюмите. Международно признание Мияке получава през 80-те години на миналия век с авангардните си дизайни, като луксозните продукти на бранда му веднага получават статут на колекционерски артикули.

Днес негови проекти се съхраняват в Музея на Виктория и Албърт в Лондон, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и Музея на изкуствата във Филаделфия.

Японски медии уточняват, че причината за смъртта на Мияке е рак на черния дроб. Той е починал още в петък миналата седмица. 

Да се издигнеш от пепелта 

Мияке е роден в японския град Хирошима през 1938 г. Бомбата, която е хвърлена над града през 1945 г., води до това, че той куца през целия си живот, а майка му умира три години по-късно от излагането на радиация. Решен да не носи етиката на дизайнера, избягал от атомната бомба, той не споменава за тежкото си детство до 2009 г., когато публикува статия в подкрепа на ядреното разоръжаване, публикувана в "Ню Йорк Таймс". Мияке учи графичен дизайн в университета за изкуства Тама в Токио, преди да се премести в Париж през 1965 г. Там той се записва в шивашко училище. 

Традиция и иновация 

Дизайнерът експериментира с традиционни и модерни техники по време на цялата си кариера, продължила повече от 50 години, като още през 60-те години работи с прочутите модни дизайнери Ги Ларош и Юбер дьо Живанши. До 80-те години на миналия век той се слави като един от най-революционните дизайнери в света, тъй като работи с всякакви материали от пластмаса до метал - както и с традиционни японски материали и хартия. Иноватор през цялата си кариера, още през 2007 г. Мияке започва да изследва издръжливи и екологично устойчиви материали. Освен с постиженията в света на модата, Мияке е известен и с линията си парфюми. Първият, "L'Eau d'Issey", е създаден през 1992 г. и се превръща в международен бестселър.