Всеки може да се озове в позиция, в която животът му е застрашен. Паниката, прилагането на грешен ред на действия и подценяването на сериозността на ситуацията може да доведе до много лоши последици. И често това се дължи на липса на познания.

За да можете да се предпазите от неприятности, сме ви подготвили 15 съвета, които определено ще ви помогнат в тежка ситуация:

Белината не трябва да се смесва с други препарати

Никога не използвайте белина с други почистващи препарати на базата на амоняк едновременно и то в едно и също помещение. Изпаренията могат да причинят замайване, болки в главата и очите, а понякога и натравяне.

Лесен начин за ориентация под вода

Ако сте в ситуация, в която сте под вода и не знаете къде е повърхността, издишайте и проследете къде отиват мехурчетата с въздух, а след това ги последвайте.

Как да повикаме помощ

Ако имате нужда от помощ, използвайте гумата на някои от колелата на колата. Димът ще се види на няколко километра и някой определено ще го забележи.

Не гасете горящо олио с вода

Най-добре е да не оставяте тигани или фритюрници на котлона без надзор. Но ако все пак възникне пожар, не се опитвайте да го потушите с вода, защото това само ще засили огъня. По-добре е да използвате сода за хляб или да покриете огъня с капак - така ще прекъснете достъпна на кислород.

Как да разберем дали някой се дави

Давещите се хора обикновено не викат за помощ. Те се опитват да се закрепят на повърхността и да си поемат въздух, и не губят време и кислород в крясъци. Обикновено главата е наклонена назад и те продължават да се потапят отново и отново, очите им са разфокусирани, а движенията им са некоординирани и резки.

Правилото за Първата помощ

Ако трябва да помогнете на някой, но той не идва в съзнание, не спирайте да го интубирате, докато линейката не пристигне. Ако се откажете, човекът ще има нулев шанс за оцеляване. Често идеята на Първата помощ не е да върне човек към живота, а да запази мозъка му, докато пристигнат професионалистите.

Необходимият минимум физическа сила

Всеки човек трябва да може да направи поне едно набиране. Може да се окажете в опасна ситуация – да тръгнете да падате от скала, от лодка и т.н. Набирането е абсолютен минимум на физическата сила. Популярно е схващането, че в такава ситуация адреналинът ще ви помогне и ще увеличи вашата сила, но това не е точно така.

Как да извикаме линейка или полиция

Първото нещо, което трябва да кажете на оператора, е вашето местоположение, а не причината, поради която се обаждате. Ако има вероятност да прекъснете неочаквано разговора, по-добре е операторът да знае местоположението ви.

Нараняване от диво животно

Всяка драскотина или ухапване от диво животно може да доведе до бяс. Трябва да дезинфекцирате раната и след това незабавно да отидете на лекар. 

Докосване до електрифициран обект

Ако докоснете предмет с вътрешната страна на дланта си, електричеството ще накара юмрука да се свие и няма да можете да го пуснете. Използвайте обратната страна на ръката - по този начин ще бъде по-лесно да я издърпате, ако по предмета тече ток.

Гръмотевична буря

Теорията, че светкавицата не удря два пъти едно място е погрешно схващане. Вероятността за втория удар е доста голяма, така че се опитайте да останете по-далеч от епицентъра на бурята (но не бягайте). Най-добре е да легнете в дълбок изкоп или дупка, тъй като мълниите обикновено удрят по-високи дървета и сгради. Освен това се отървете от всякакви метални предмети и мобилния си телефон.

Пресичане на път

Ако пресичате път и виждате ярка слънчева светлина на предното стъкло на колата, е напълно възможно шофьорът да не ви види. По-добре е да оставите колата да мине, дори ако правилата казват друго.

При объркване в гората

Когато започне сезонът на гъбите, броят на губещите се в гората се увеличава. Ако разберете, че сте се изгубили и нямате идея къде да отидете - потърсете вода. Почти във всяка ситуация покрай водния басейн ще намерите път или пътека.

Скокове във вода

Когато скачате във водата с краката напред, запушвайте носа си. Това е начин да предпазите здравето си, тъй като водата може да съдържа много опасни микроорганизми. Ако някои от тях проникнат в мозъка ви, може да ви навредят сериозно.

Човек с диабет в безсъзнание

Ако някой с диабет е загубил съзнание, не можете да инжектирате инсулин - това може да го убие. През повечето време диабетната кома се причинява от хипогликемия (липса на захар), а инсулинът само ще влоши ситуацията. Това, което трябва да направите, е да се обадите на линейката и да се опитате да дадете на човека малко захар.