Една от най-сложните връзки, които човек има, е с храната. Невинаги ядем, защото сме гладни, понякога това се дължи на голямото количество реклами и хранителни плакати около нас. Освен това, апетитът ни се събужда от много други фактори, които нямат нищо общо с празния стомах. Увеличаването на консумацията, а следователно и на теглото, се отразява на здравето ни. Едно проучване подчертава, че апетитът се променя според възрастта на хората и познаването на различните етапи ни помага да подобрим храненето си и да се справим с проблеми като увеличаване на теглото.

Заинтересувахме се темата на това проучване, така че искаме да поговорим с вас за всяка „възраст на апетита“, за да можете да предприемете необходимите стъпки, за да сте здрави, в зависимост от етапа, в който сте вие или вашите близки.

Първо десетилетие: 0 до 10 години

Хранителните навици, придобити в ранна детска възраст, могат да продължат и в зряла такава. Едно пълно дете вероятно ще стане затлъстял възрастен, ако родителите не предприемат никакви предпазни мерки. Важно е децата да свикват да опитват храни с различни вкусове, текстури и цветове, така че по-късно да не се страхуват от определени храни. Според изследвания децата имат същото поведение на хранене като родителите си, така че средата им трябва да бъде положителна, балансирана и включваща здравословни храни, като зеленчуци. Също така е добре децата да имат някакъв контрол върху порциите си. Принуждаването им да ядат всичко в чинията си може да намали способността им да „слушат“ признаците на глад и апетит, което води до наднорменото им тегло.

Второ десетилетие: 10 до 20 години

През пубертета и юношеството повишеният апетит се влияе от хормоните. На този етап връзката на един млад човек с храната е свързана с настоящото му здраве и растеж. Този период е от решаващо значение за определяне на хранителните навици в бъдеще. Без правилни насоки младите хора са склонни да предпочитат нездравословни храни, чиято консумация има последствия, които продължават в зряла възраст. Учените отбелязват, че е по-вероятно младите жени да страдат от хранителни дефицити, тъй като именно на този етап развиват своя репродуктивен капацитет.

Трето десетилетие: 20 до 30 години

Като възрастни, промените в начина на живот могат да доведат до наддаване на тегло. И след като това бъде „направено“, е трудно да го свалим. На този конкретен етап тялото изпраща силни сигнали за ядене, когато е гладно, но тези, когато е сито, са много слаби. Изследването обяснява, че това е така, защото има толкова много физически и психологически фактори, които влияят на апетита и насърчават хората да продължат да се хранят, дори когато не са гладни. По време на този етап е важно да научите как да развиете чувство за ситост, да слушате тялото, когато вече не чувства глад и по този начин да избягвате прекомерната консумация. Това се постига чрез избиране на храни, богати на фибри и протеини, които ви помагат да се чувствате „сити“ за по-дълго, за разлика от продуктите, богати на захари и мазнини.

Четвърто десетилетие: 30 до 40 години

В този момент от живота ефектите на стреса започват да се показват. Доказано е, че трудностите в зряла възраст водят до промени в начина на хранене и апетита - ненаситният такъв може да се развие или, обратно, да се загуби. Някои черти на личността, като перфекционизъм, влияят на хранителното поведение, защото често предизвикват безпокойство. На този етап е от ключово значение да промените всички лоши хранителни навици, независимо дали в работната среда или у дома. Например, избягвайте автомата на работа и заменяте висококалоричните закуски със здравословни, пресни храни. Разпознаването на ситуации, които причиняват стрес, и намаляването им до минимум, ще помогне да подобрите желанието си да се храните здравословно.

Пето десетилетие: 40 до 50 години

През този период ще бъде много трудно да променим това, което не е било променено преди, разкрива изследване. Умът диктува, че трябва да имате балансирано хранене и упражнения, но в действителност все пак ядете лошо и прекомерно. Според Световната здравна организация на този етап на преден план излизат здравословни проблеми, произтичащи от лоши хранителни навици, като високо кръвно налягане, високо ниво на холестерол в кръвта и диабет. Промените трябва да са насочени към подобряване на здравето, преди симптомите да станат очевидни и необратими.

Шесто десетилетие: 50 до 60 години

От 50-годишна възраст мускулната маса започва да намалява прогресивно и стабилно. Учените наричат това "саркопения." Консумирането на по-малко хранителни вещества от необходимото, без физическа активност и менопаузата може да ускорят този процес. На този етап е от съществено значение да се поддържа здравословна, високопротеинова диета. Обикновените ястия често се заменят с други, които не отговарят на хранителните нужди на хората на този етап, било поради липса на време или загуба на апетит.

Седмо десетилетие: 60 до 70 години

По време на старостта тялото става крехко и теглото се губи неволно, защото се губят апетитът и гладът. Проучване посочва, че в този момент храненето е повече социално преживяване. Да останете вдовец, да ви липсват семейно приятелство и ресурси пречи на насладата от храната. Към това се добавят и други фактори, като затруднено дъвчене и други заболявания. На този етап поддържането на добро хранене, ръководено от специалист, е от съществено значение за удължаване на продължителността на живота.

На каква възраст на „апетита“ сте? Трябва ли да направите някакви промени, за да подобрите хранителните си навици?