Сигурни сме, че имате умно мобилно устройство и го използвате, за да се чуете с близки, колеги и приятели, да откриете заведение, да си направите селфи или да се информирате за актуалните новини.
Знаем, че обичате вашия смартфон и се възползвате от всяко негово ново приложение, за да направите ежедневието си още по-лесно. Но сме и убедени, че понякога се питате дали тези умни устройства не оказват влияние върху отношенията с близките ви хора и околните.

Няма да скрием, че навлизането на новите технологии и по-специално на смартфоните наистина оказва влияние върху взаимоотношенията между хората. Дали тази промяна е положителна или негативна обаче зависи от начина, по който ги използвате.

Как умните мобилни устройства влияят на отношенията?
Позитивно

Двойките остават свързани в отношенията си дори и на дълги разстояния

Връзките от разстояние са едни от сложните и трудни връзки въобще. В глобалното време, в което живеем партньорите често живеят и работят на различни места по света и единствения начин да запазят връзката си жива е чрез смартфона. Ежедневните разговори, текстовите съобщения, ползването на приложения като Snapchat, Viber, Instagram им позволяват да се чувстват по-близо един до друг и да присъстват активно (макар и онлайн) в живота на другия.

Подновяват се стари приятелства

Благодарение на смартфоните и интернет, откриването на стари приятели е по-лесно от всякога. Не се нуждаете от точен адрес или телефон. Достатъчно е да използвате умното си устройство си и да потърсите приятелите си от детските години, съучениците или колегите в някоя от социалните мрежи и да наваксате годините, в които сте се изгубили.

Помагат да излезете от неприятни ситуации

Случва се на всички да забравим датата на личния празник на половинката, колегата или приятелите си. Благодарение на приложенията за напомняне в смартфоните това вече не може да се случи. Защото когато дойде денят ще получите известие, че трябва да поздравите рожденика или именника. А ако случайно пропуснете, можете отново през умния телефон да изберете подарък и цветя и те да бъдат доставени на адресата още преди да се приберете от работа.

Подобряват комуникацията на мнозина

Не всички хора умеят да се изразяват добре лице в лице. Комуникацията през телефона им помага да се отърсят от притеснението си и да разговарят, флиртуват и остроумничат. Пишейки текстови съобщения или комуникирайки през Facebook или Viber тези хора успяват по-лесно да изкажат мнението си и да формулират перфектния въпрос или отговор.

Помагат в откриването на партньор

Според редица изследвания, проведени във Великобритания, над 20% от връзките започват чрез онлайн мобилни приложения за запознанство. Друго подобно изследване показва, че близо 15% от семейните двойки са използвали приложение за запознанства през смартфона си, за да открият половинката си.

Негативно

Игнориране и разсейване

Хора, които са зависими от телефона си често имат навика да проверяват съобщенията си или да “ровят” в социалните мрежи, когато са в компанията на близки и приятели. Това им действие обижда останалите хора и ги кара да се чувстват изолирани, маловажни и отблъснати. А това рано или късно разваля и приятелски, и партньорски отношения.

Разкриване на лична информация

Смартфоните и постоянния достъп до социалните мрежи улеснява новите запознанства, което е от една страна полезно, но от друга страна може да бъде много опасно. Защото онлайн комуникацията предразполага към бързо скъсяване на дистанцията между разговарящите и до разкриването на лична информация. А както знаем, споделянето с непознати на лична информация може да има много неприятни последици.

Дисбаланс в социалното поведение

Пристрастяването към смартфоните и социалните мрежи може да доведе до дисбаланс в социалното поведение, което да се отрази на междуличностните и социалните отношения.

Помагат или вредят смартфоните на отношенията?

Истината е, че умните телефони могат да бъдат както полезни, така и вредни за връзките между хората. Но откровено казано, ако се използват умерено и без употребата им да се превърне в зависимост, тези умни устройства са повече от помощ, отколкото във вреда на междуличностните отношения.