Помните ли приказката за старата жена, която взела кошница с узрели круши? Всеки ден тя изяждала гнилото, като запазвала най-доброто за утре. И утре изяждала следващите изгнили. Това действие се повтаряло ден след ден, докато крушите свършили.

В резултат на това възрастната жена не опитала нито една хубава круша...

Истинска история. И тъжна. И поучителна.

Вчера се заговорих с моя съседка на село. Питам - защо е толкова тъжна?
Тя въздъхна замислено, усмихна се тъжно и отговори:

- Нямах време да погледна назад, но животът отмина.

Аз, разбира се, започнах да я успокоявам, на което тя изрече фраза, която всъщност ме подтикна да напиша този пост.

- Мислех: ще спечеля пари, ще построя вила, децата ще пораснат и ще започна да живея за себе си. Ще си направя модерна прическа и ще нося само рокли. Винаги нося панталони - потупа се тя по пълните си бедра - но мечтаех за рокли. Но панталоните са удобни...

Тя млъкна. Не я препирах.

- Децата пораснаха, вилата е построена, имам пари, а... все още нося дънки. И прическата е все същата - глупава конска опашка.

Много исках да я развеселя.

- И каква е работата? Хайде бързо на фризьор! Купуваш си модерна рокля и така!

Тя се усмихна уморено.

- Не искам. Уморен съм. Виждаш ли, реалността не оправда очакванията ми. Във вечната суматоха не забелязах колко съм стара. Надпреварата с времето. То спечели.

Прекарах половината нощ, обмисляйки думите ѝ.

Надпреварата с времето... Тази жена нямаше „по-късно“. Беше изтощена, изгоряла. Уви, този пример не е изолиран. Те са милиони. Веднъж прочетох една прекрасна поговорка - Пътят, наречен "по-късно", води до страна, наречена "никога".

Живей тук и сега! Разберете решението! Поемам инициатива! В това тяло няма да има втори живот! Яжте и пийте от хубави по-хубави ястия.
Има три фетиша в живота - книги, дрехи и чинии. Така че повярвайте ми - невероятно е. Насладете се на вкуса на прясна гъска - няма нужда да я замразявате. Опитайте плода на сочна ябълка - не чакайте да загуби своята сочност. Облечете стилна рокля, обуйте обувки и пазарувайте в местния супермаркет под възхитени погледи. Пийте любимото си кафе - оставете вкусовите си рецептори да се задавят от удоволствие. Четете книги, пътувайте.
Ако искате да се лутате - давайте!

Най-накрая изпечете точно този пай, който все отлагате поради липса на време. И най-важното, не го отлагайте за по-късно, не пестете от нежност, доброта и грижа.

Любов докрай!

Прегръщайте и целувайте любимите си хора.

Правете комплименти.

Бъдете щедри със сърцето си.

Всичко това ще ви направи щастлив човек!!!

Щастливият човек може ВСИЧКО!

Честита промяна

Анжела Бантовска