Традиционно зимата и началото на пролетта се характеризират като времето, в което избухват т. нар. епидемии от шарки, които засягат децата в яслите, детските градини и училищата. И макар да бъдат оприличавани като “детски болести”, през които трябва да премине всяко едно дете, често родителите изпадат в паника и започват да си задават куп въпроси, свързани с появата, инкубационния период, лечението и последващо заразяване. Общото, което характеризира различните видове шарка (варицела, скарлатина, рубеола, розеола) е един единствен симптом – обривът по тялото, който в зависимост от причинителя може да бъде от ситен до едри големи пъпки и дори мехури. Инкубационният период също е различен - от 1 до 20 дни. Каква обаче е истината, симптомите и можем ли да излекуваме децата си навреме?

Симптоми на шарката

Най-явният признак за шарка, без значение от нейния вид, са червените сърбящи обриви, които се появяват първо по меките части от тялото (корема, гърба или лицето). Други симтоми, които почти се припокриват са възпалено гърло, треска, обща отпадналост, главоболие. Важно е всички родители да знаят, че типичните обриви на шарката няма как да бъдат сбъркани, тъй като те започват като малки червени пъпчици и се развиват до мехурчета, изпълнени с течност. След известно време се пукат и хващат коричка, като е възможно между втори и четвърти ден да се появяват на "гроздове".

Заразност на шарката

Заболяването се предава по въздушно-капков път и е заразно при директен контакт с вирусоносител. Когато детето е болно от шарка и кашля или киха, във въздуха се отделят микроскопични капчици, съдържащи вируса и така друго дете, което няма изграден имунитет, тъй като не е карало заболяването, бива заразено. Важно е да се знае, че родителите и възрастните, които имат досег с болното дете също могат да бъдат заразени, ако никога не са боледували от шарка (изключение прави варицелата, след която човек придобива доживотен имунитет).

Лечение на шарката

Причинена от вирус, шарката не се лекува с анибиотик! Има няколко начина за облекчаване на обривите, които може да помогнат на детето ви или самите вас да се справите по-лесно с неприятния сърбеж. Важно е пъпките да не се чешат, което за жалост е особено трудно особено за най-малките. Давайте повече водичка, за да не обезводните организма на детето, особено ако е с температура. Хладките компреси на всеки 3-4 часа през първите дни, облекчават значително засегнатите участъци. Избягвайте храните, съдържащи глутен и мляко, които допълнително дразнят организма, а също и цитрусите, газираното и солта. Обличайте паучни дрешки, които да са по-свободни и да не се опират върху кожата на детето. Може да използвате козметика, която съдържа овес за облекчаване на сърбежа. Най-ефективна мярка за спиране на епидемичния процес без съмнение е детето или възрастният да бъде изолиран и лекуван в отделна стая от другите членове на семейството.

Варицела

Най-популярна без съмнение се оказва варицелата или наричаната още “лещенка” и дребна шарка. Статистиката сочи, че колкото по-рано едно дете я преболедува, толкова по-леко ще премине самата болест. Освен, че е едно от най-честите инфекциозни заболявания сред децата между 5 и 9 години, оказва се засегнати от нея могат да бъдат и възрастните. Причинител е Varicella zoster virus, разпространението става много лесно, по въздушно-капков път, като първоначалните оплаквания могат да бъдат объркани с такива като при грип, а инкубационният период е 12-21 дни. Варицелата се характеризира със специфичен обрив, който първоначално е от малки червени петънца, които впоследствие прерастват в зачервени пъпчици и мехурчета, пълни с бистра течност. След това същите тези мехурчета потъмняват, пукат се и се образуват малки язвички, които по-късно се покриват с коричка и обикновено не оставят белег след себе си. Най-често покрити с обрив са главата, ушите, гърдите, краката, ръцете, стомахът, лицетo, слабините и дори вътрепната част на устата. Заболяването протича с много висока температура (38-39 градуса), изразено възпаление на горните дихателни пътища, чувство на отпадналост, загуба на апетит и слабост на тялото. При варицела е добре да използвате хомеопатичното лекарство рус токсикодендрон D30 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Дава се по 4 пъти по 10 глобули на ден в началната фаза, когато пъпките избиват и са пълни със светла течност. Не забравяйте и геловете за мазане, които охлаждат и успокояват кожата с цел сърбежите да не предизвикват желание за чесане.

Обикновено след преболедуване от варицела човек развива доживотен имунитет срещу нея, но е важно да се знае, че при заразен възрастен, заболяването може да предизвика някои здравословни усложнения, особено при хората с доста отслабена имунна система.

Скарлатина

Следващият най-разпространен вид шарка при децата най-вече от 1 до 9-годишна възраст, е скарлатината. За разлика от варицелата обаче, тя не се причинява от вирус, а от бактериален агент– хемолитични стрептококи, отделящи токсини в кръвта. Разпространението отново е по въздушно-капков път, a характерните симптоми са внезапна висока температура, силно зачервено гърло и сливици и т.нар. „малинов” език – ярко червен със ситни бели точици. Инкубационният период тук е 2-7 дни. Обривът се появява едва 24 часа по-късно, като е ситен, а най-засегнатите места са слабините и свивките на лактите и коленете. Кожата при скарлатина е настръхнала като от студ или т.нар. „гъша” кожа.

Много често след боледуване, болният не придобива имунитет и е възможно ново заразяване както при деца, така и при възрастни. Традиционната терапия при скарлатина включва антибиотик. Независимо дали го давате, или не включете и беладона D30 по 4 пъти на ден по 10 глобули. Това лекарство помага при висока температура и силно зачервено гърло.

Рубеола

Рубеолата е онзи вид шарка, който днес се среща все по-рядко заради имунизацията на 13-месечните бебета и реимунизацията им при настъпване на пълнолетие. Инкубационният й период е 12-23 дни, като най-често заразени са децата на възраст между 5 и 9 години. При възрастните заполяването протича по-тежко и с усложнения, a при бременни може дори да не се развият симптоми. Симптомите са отново повишена температура, увеличаване на лимфните възли и розово-петнист обрив по цялото тяло. Пъпчиците изчезват до 2-3 дни.

След преболедуване човек има траен имунитет, като образуваните антитела срещу вируса осигуряват защита през целия живот на индивида и се предават от майката на новороденото. Този майчин имунитет предпазва от възможно заболяване децата до около 1 година след раждането. При тази шарка можете да използвате отново беладона D6 по 4 пъти на ден по 10 глобули, ако има симптоми като главоболие, зачервяване, суха кашлица, висока температура. При бледи обриви без температура се дава пулсатила D30 отново по 4 пъти на ден.

Розеола

Тридневната треска, “инфантум” или просто розеола, е заболяване, чиито източник може да бъде както болен, така и здрав вирусоносител. Най-често боледуват деца до 3-годишна възраст и много рядко възрастни. Заболяването се характеризира с висока температура до 39 градуса, нарастване на лимфните възли и червени ситни розови петна по тялото, които изчезват след 3-4 дни. Инкубационният период е 10 дни. При розеола можете да използвате отново пулсатила D30 по 4 пъти на ден.

След преболедуване се изгражда траен имунитет срещу болестта.

При всички видове шарки не пропускайте лекарската консултация и следвайте съветите на вашия лекар хомеопат.