Сексуалните фантазии са онези неща, които ни възбуждат, вълнуват и палят страстта вътре в нас. И няма нищо по-хубаво от това да намерим партньор със сексуални фантазии, сходни с нашите.

Но какво се случва, ако желанията ни в секса се разминават?

Ето един пример, в който жена споделя, че не харесва сексуалните фантазии на мъжа си и търси решение на проблема:

„Съпругът ми има сексуална фантазия, която аз просто не харесвам: той иска да прави секс на обществено място, където има риск да бъде хванат (като в тоалетната на ресторант, например). Това не ме възбужда. Дори напротив, идеята да ни хванат докато правим секс ме притеснява изключително много. Предложих да правя други странни неща, но той казва, че това е единственото нещо, което наистина иска. Трябва ли да правя компромис тук?"

Ето и отговорът на експерта и автор на книги, свързани с любовта и връзките, Джена Бърч:

Макар че обикновено съм привърженик на компромиса, това е рядка ситуация, в която не бих посъветвала да направите компромис. Когато става въпрос за секс, особено между съпрузи, преживяването винаги трябва да доставя доставя удоволствие и на двамата като в същото време ви кара да се чувствате достатъчно комфортно, че да му се насладите. И ако наистина вие не можете да стигнете до там психически, тогава неговата фантазия трябва да остане точно това - фантазия.

Но как да комуникирате това с него? Като начало, вместо да се фокусирате върху самата фантазия, обърнете внимание, на проблема, че той ви кара да правите нещо, което не искате. Дори да си мисли, че вие в крайна сметка ще се отпуснете и ще ви хареса, колкото повече ви кара да го направите, толкова по насилени ще се чувствате. Това от своя страна може да има още по-сериозен ефект, тъй като може да предизвика негативни чувства относно секса и в крайна сметка да убие напълно желанието ви за ласки. 

Това, което трябва да запомните в този случай, е че никога не трябва да се чувствате принудени да правите секс от какъвто и да е вид, с когото и да било, никога - особено със съпруга си.

Когато му обясните проблема и сте сигурни, че той е разбрал, може да преминете към следващата стъпка, която е да разнообразите преживяванията си в спалнята. Направете го със следното упражнение:

Отделете няколко дни, за да обмислите по пет нови фантазии или да проучите нови позиции в секса. Определете нещата, които двамата абсолютно не харесвате. Така ще зададете границата предварително и няма да ви се налага да достигате до момент, в който трябва да обяснявате защо не харесвате предложението на партньора си или обратното. Запишете тези фантазии в споделен документ и не забравяйте да поглеждате списъка от време на време.
След това, когато всеки то вас е определил по 5 фантазии, които иска да опита, изберете ден от седмицата или месеца, който да посветите на сексуалните фантазии. Това може да ви се стори скучно, но е много полезно, особено ако имате деца или фантазията изисква предварителна подготовка (костюми, допълнителни играчки, хотел).

В края на това упражнение може да се случат две неща. В единия случай ще разберете, че сексуалните фантазии отнемат прекалено много време и усилия. В крайна сметка няма нищо по-интимно и приятно от добрия, класически секс, без намесата на прекалено много мислене.
В другия случай, ще имате период на интересен, забавен, страстен секс, който при всички случаи ще ви сближи и ще подобри връзката ви.

В края на краищата, точно както бракът изисква усилия от двете страни, поддържането на сексуалния ви живот изисква същото, особено ако сте заедно от много време, ежедневието ви е стресирано и имате прекалено много задължения вкъщи.