Още когато бях малка се зарекох, че ще бъда най-добрата майка на света и никога няма да пренебрегвам децата си.

Днес, след много години и 3 деца по-късно, мога да заявя, че спазих много обещания, но точно това не.

Постоянно си повтарям „Слушай внимателно всичко, което децата ти искат да ти кажат, независимо какво е.“ Защото много хора са ми казвали, че ако не слушаш внимателно всичко, когато са малки, те няма да искат да споделят с теб важните неща, когато пораснат.

Старая се да слушам децата си, дори когато тепърва се учат да говорят, но си признавам – не смятам, че всичко, което те говорят, трябва да се загнездва в ума ми завинаги.

Разбира се, децата не бива да се пренебрегват, но трябва ли да лиша себе си от минути спокойствие, за да съм винаги нащрек какво ще каже някое от малките ми съкровища? Не!

Може би ти се струва егоистично и да си казваш „Аз никога няма да бъда такава майка, аз ще бъда най-добрата майка.“

Истината е, че за да запазиш себе си и доброто разположение на духа си, се нуждаеш дори и от няколко минути на ден, в които да останеш сама с мислите и чувствата си.

По този начин можеш да бъдеш най-добрата майка – за малко трябва да се превърнеш в най-лошата.

Дали се чувствам гузна, когато не обръщам внимание на думите на децата си? Всяка една секунда, но знам, че трябва да го направя заради себе си. За мен да бъдеш майка означава да дадеш живот и да отгледаш прекрасни хора, без да загубиш себе си.