Всеки родител има предпочитана страна, на която да носи детето си. Ръката, с която го придържа е супер ръка – силна, здрава и отскоро с изявен мускулен релеф. Тази ръка може да издържи тежестта на малко дете, докато с другата приготвяте обяд, сресвате косата си или се опитвате да ядете. Тази ръка може да носи десет торби или спящо 3-годишно дете. Тя е Ръката на ръцете и ако се опитаме да направим всичко изброено с другата ръка... просто не се получава!

Дали причината е, че просто така сме свикнали? И дали изборът ни има някакво значение?

Оказва се, че по-голямата част от хората предпочитат да държат детето с лявата ръка. Цели 70-85% от човешкото население предпочита лявата страна.

Майки и учени от години спекулират защо това е така. Някои майки смятат, че по този начин „по-добрата“ ръка остава свободна, защото повечето от нас си служим предимно с дясната ръка и тя е по-прецизната от двете.

Ново проучване обаче развива друга теория. Според нея майките носят децата си отляво, защото така са „програмирани“ от природата, независимо дали са десничарки.

Оказва се, че според проучването носенето на детето на лявата страна е много важно за връзката между майка и дете.

Но защо? И какво, ако носиш детето си на дясната страна?

Според учените майките, които носят децата си на лявата ръка, създават по-силна връзка с бебето. В тази позиция майките бързо разпознават нуждите на бебето, защото използват дясната част на мозъка, която отговаря в по-голяма степен за емоциите.

По-старо проучване, направено през 2007 г., дори предполага, че жените, които носят децата си на дясната страна, са по-предразположени към депресия и стрес. Друг учен – д-р Надя Рейсланд, обаче не е съгласна, според нея това е просто предпочитание и не показва по-високи нива на стрес.

На която и страна да държите детето си, най-важното то да е на сигурно място в прегръдките ви, независимо какво казват проучванията.