Първи март в модерното ни общество се свързва главно с подаряването на мартеници за здраве. Ето защо е важно да си припомним за традициите на „броените дни“, които започват от 1-ви март.

Първата седмица на месец март се нарича още „Броеница“, тъй като по дните се гадае какво ще бъде времето през цялата година.

Това са дните, по които се гадае какво ще бъде времето през годината.
В периода от 1-ви до 22-ри март всеки си избира определен ден и по него познава каква ще бъде годината. Ако денят е слънчев, годината ще бъде успешна, а ако на избрания ден времето е лошо и вали, ще има трудности.

Обичаят с окичване на мартеници е добре известен на всички. Той символизира здраве, както и предпазва хората от болести и уроки. Белият цвят на мартеницата символизира мъжкото начало, а червеният – женското.

Мартеницата трябва да бъде усукана, както момите се усукват около момците. Според поверието неомъжените моми закачат мартениците от ляво, за да бъде до сърцето, а омъжените момичета трябва да вържат на ръката. Ергените пък носят мартениците си с разчепкани краища, а зрелите мъже носят мартеници, които са изрязани до възела, за да не се „развяват“ по седенките.

На 1-ви март се гонят злите сили, като се пали огън и сметта на двора се изгаря, а след това всички прескачат жаравата.