Всяка година по едно и също време Земята преминава през останките на кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл). 2018 година не прави изключение, което означава, че отново ще имаме възможност да се насладим на т. нар. падащи звезди, част от метеорния поток Персиди.

Засега учените обещават грандиозният спектакъл да не бъде помрачен от облаци, а звездното шоу да бъде незабравимо. Облакът от отломки на опашката на Суифт-Тътъл ще можем да наблюдаваме чак до 24 август, но имайте предвид, че се очаква пикът да бъде този уикенд, като максимумът на активността според Международната метеорна организация ще бъде в интервала от 23 ч. българско време на 12 август до 11 ч. на 13 август, с интензивност около 110 метеора на час. Предполага се, че метеорите, които могат да бъдат видени в рамките на час ще са около 60-70, но ако имате късмет, шансът ще бъде увеличен за до 150-200 на час. 

Единственото, което е необходимо да направите, за да ги видите, е да изберете тъмно място, далеч от светлините на града и да останете поне 20 минути в пълна тъмнина, за да се адаптирате към нея. Погледнете на височина приблизително две трети към небето в която и да е посока.

И нека най-съкровените ни желания се сбъднат!