Очакват ни вълшебни нощи!

Какво причинява метеорния поток Персеиди?

Метеорният поток Персеиди е един от акцентите в календара на много ловци на метеори заради ярките метеори, които се появяват в следствие на блъскането на Земята в отломките, оставени от кометата 109P/Swift-Tuttle през юли и август всяка година.

Името Персеиди идва от факта, че метеорите изглежда произхождат от съзвездието Персей. Персей е древногръцкият герой, който обезглавява Медуза Горгона и по-късно се жени за Андромеда според митовете на Древна Елада. Двамата имат 9 деца и думата „Персеиди“ се отнася до потомците на Персей.

Кога ще можем да ги наблюдаваме тази година?

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2023 г. ще бъде на 13 август от около 10 до 15 ч. Въпреки това наблюдения могат да се проведат в нощите на 12 срещу 13 август (събота срещу неделя) и на 13 срещу 14 август (неделя срещу понеделник). В нощта срещу 13 август Луната ще изгрее в 03:04 ч. за София с 10% осветен диск, който ще наподобява изтъняващ сърп и затова няма да затруднява много визуалните наблюдения.

Радиантът на потока се намира видимо близо до звездата η от съзвездието Персей, което веднага след свечеряване е видимо на хоризонта в посока север-североизток. До края на августовските нощи това съзвездие се издига все по-високо в небето, с което условията за наблюдение на Персеиди принципно се подобряват. На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06:31 ч., а ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 05:20 ч.

Е, намислихте ли си желание?