Красив, желан и успял - това е звездният ни рожденик днес - Леонардо ди Каприо! Превъплъщенията му в „Титаник”, „Вълкът от Уолстрийт”, „Великият Гетсби”, "Кървав диаманд", "Злокобен остров", „Генезис”, "Завръщането" и още куп други кинохитове, успяха да му спечелят уважението на милиони киномани по цял свят. Представяме ти някои от най-вдъхновяващите цитати на актьора, който днес навършва 42 години:

„За разлика от много други актьори, моята съдба не бе предопределена от детството“

"Никога не съм обичал училището: там те принуждават да се съсредоточиш върху това, което не искаш да знаш..."

"В училище много малка част от съучениците ми ми обръщаха внимание... И се налоцжи да се държ а като безмислен идиот със счупена ръка." 

"Първата целувка е най-отвратително чувство в живота ми. Момичето, с което го направих, успя да сложи в устата ми толкова много слюнка, че благодаря на Бог днес се радвам, че това беше всичко, което имахме. Може би три месеца след това вървях и плюех."

"Мисля, че едва ли мога да се нарека упорит човек, но фактите говорят друго. Когато бях на 15, имах прослушвания в над 160 различни пиеси, но така и не получих мечтаната роля." 

"Винаги съм харесвал отношението на майка ми към моя успех. Спомням си, че когато изведнъж станах известен, тя все още идваше сутрин в стаята ми и ми казваше "Оправи си леглото, започни да правиш упражнение и спри да мързелуваш, сънлив малък червей!" 

"Радостта от славата отминава доста бързо и ти осъзнаваш, че главната награда не е, че изведнъж са започнали да те познават на улицата или в мола, а че твоите филми ще останат и след смъртта ти!" 

"Където и да отида днес, хората навсякъде са вторачени в мен и постоянно ме следят с поглед. Но аз все още не мога да разбера дали ме познават или просто си мислят, че съм облечен странно..." 

"Не мисля,че трява да мразим папараците. Разбира се, че това е нахлуване в личния живот. Но можеше да съм болен както някои холивудски звезди, които могат с часове да говорят за това, как ненавиждат папараците, едновременно с това винаги радвайки се, когато ги снимат в жълтите вестници заедно с красавици с буйна грива."

"Подозирам, че да бъдеш сам е доста трудно..." 

"Повече от всичко, искам да бъда един безотговорен глупак, точно като много от приятелите ми. Но като се замисля за последиците пот подобно поведение, разбирам, че едва ли бих могъл да си го позволя." 

"Много мислих дали ще мога да изиграя ролята на Ромео. Но след това видях, Киану Рийвс в "Много шум за нищо" и реших, че ако той е бил в състояние да играе във филм на Шекспир, то аз не трябва да се тревожа за нищо."

"Ако ме бяхте попитали, с когото бих искал да говоря за тези, които вече не са сред нас, бих ви отговорил с Орсън Уелс по времето, когато той направи "Гражданинът Кейн". Но журналистите никога не задават такива въпроси."

"Струва ми се, че основният проблем на Америка е, че тя се опитва да установи свои собствени правила в страните, за които всъщност не знае абсолютно нищо."

"Африка е едно от последните места, които все още успяват да останат анонимни."

"Невероятно е, че за проблемите в Африка се замислих не след като гледах новини, а след като чух няколко песни на Кание Уест."

"След филма "Кървав диамант" започнах много внимателно да се отнасям към диамантите. Смътно си спомням кога купих за последно един... Но знам, че беше за майка ми, защото тя е единственият човек, на който бих купул диамант. Тогава обаче не се замислих за това откъде идва... знаете, преди да разбера за историята на по-голямата част от тези скъпоценни камъни." 

"Прекарах много време в Африка и успях да видя много от проблемите, пред които са изправени хората там. След това, когато се прибрах у дома, аз осъзнах, че аз вече не искам и да чуя за нито един "проблем", който безпокои хората от обкръжението ми..." 

"Не мога да разбера защо не мога да си позволя да се сприятеля по мъжки, без веднага след това да не плъзнат слухове какво правим вечер заедно..." 

"Славата е нещо като универсален пас: можете да отидете където искате!" 

"Важно е да се помни, че всеки път, когато си купите нещо, вие сто процента подкрепяте политиката на компанията, която прави същото това нещо."

"Мисля, че най-големият проблем днес, е това как да накараш хората да консумират по-малко."

"Опитвам се да се грижа за външния свят. Имам слънчеви панели на покрива. Имам хибриден автомобил, който излъчва 75 процента по-малко въглероден диоксид, в сравнение с конвенционалните автомобили. Такива са и колите, които купих на майка си, баща си и новата му съпруга. Но знам, че това не е достатъчно..."

"Грижата за околната среда не винаги се свежда до факта, да загасяте лампите в стаите, където няма никой. Но защо да не започнем именно с това..."

"Като дете исках да стана биолог..."

"Ако вярвах на всичко, което някога е писано за мен, може би най-вероятно сега щях да съм на болнично легло, заобиколен от психиатри. Но най-невероятното нещо, което съм чувал за себе си е, че съм хомосексуален. Но, повярвайте ми, не съм!" 

"Не бих искал да коментирам колко щастлив ме направи работата ми със Скорсезе... Каквото и да кажа по този повод, би изглеждало като глупаво журналистическо клише."

"Нетолкова отдавна киното стана на 100 години. Но ако се замислиш, за тези 100 години не е направена и една стотна част от това, което бихме могли да направим..." 

"Не разбирам защо все по-малко хора днес правят филми. Та нали всеки от нас може да си купи цифров фотоапарат и да го заснеме в гаража си..." 

"Ако правиш филм просто заради нещо, което да впечатли света, без да се опитваш едновременно и да се забавляваш, то бъди сигурен, че това е пълна загуба на време!"

"Нямам политически амбиции, но до смърт ме плашат хора, които имат такива." 

"Не много отдавна бях на 30 и осъзнах, че в съвременния свят това е възрастта, когато от една страна осъзнаваш, че вече си възрастен, но пък от друга - все още ти се иска да се пошляеш..." 

"По принцип харесвам начина, по който светът работи."

"Нямам много страхове... само акули, извънземни и глобалното затопляне."

"Не разбирам защо всички толкова много искат да ме изкарат гей."

"Винаги се стреми към истината."