И тази Коледа сме нареща, за да помогнем с вкусни предложения за вълшебства, галещи очите и небцето, разбира се, с помощта на верните ни приятели от София Мел. Много вкусна и ароматна, ето и втората рецепта, която споделяме с вас:

Празничен ароматен коледен хляб със сушени плодове

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Екстра

500 г сушени сливи без костилка

500 г сушени кайсии или друг плод по избор

1 1/2 пакет меко масло

2 яйца

3 с.л. олио 

250 мл бяло вино 

120 мл хладка вода

1 лимон 

100 гр смлени бадеми 

50 гр лимонова кора

50 гр портокалова кора 

1 ч.л. канела 

щипка карамфил

Начин на приготвяне:

Преди да преминем към същинското готвене за една вечер накисваме сушените лодове във виното и сока от лимона.

На следващия ден замесваме меко тесто от сухите съставки, като към него добавяме маслото, олиото, яйцето и 120 мл хладка вода. Покриваме и оставяме за час-два да отпочине, но задължително в хладилник.

Втората стъпка е да нарежем на едри парчета изкиснатите и добре отцедени плодове. С тях правим плънка, като към нея добавяме портокаловата и лимонената кора, бадемите, канелата, карамфила. Разточваме добре на дебела около 5 мм кора и разстиламе плънката. Навиваме на руло и слагаме в намаслена с мазнина тавичка. Ще използваме жълтъка от другото яйце, за да намажем отгоре и печем в предварително загрята на 180° С фурна, като по желание, бихте могли да допечете още малко за по-хрупкава и златиста коричка. 

Идеален завършек към ароматния хляб би могло да бъде плато от сирена, маслинки и различни дипове.

Да ви е сладко!

За да се получи всяко едно ястие вкусно и неустоимо, е ясно, че трябва да вложим сърцето си и да го приготвим с много любов. Тази година София Мел ти дава възможността да се включиш в играта им и да участваш за наистина страхотни награди. Единственото, което се изисква от теб, е да направиш красива кулинарна снимка, да я качиш в профила на Вкусен свят и така не само да вземеш участие в томболата за 1 от 100 награди, но и да помогнеш на човек в нужда. С всяка добавена снимка или рецепта София Мел прави дарение на Фондация „Конкордия България“, която вече 14 години работи за деца, младежи и семейства за осигуряване на социални услуги за независим живот. Колкото повече помагаш на нуждаещите се, толкова по-голям е шансът ти да спечелиш практичен и много готин подарък - 50 хлебопекарни, 10 комплекта за подправки, 10 буркана за сладки, 10 подноса 6 в 1, 10 кухненски везни и 10 комплекта ножове за пици.