През последните десетилетия упорито се говори за вредата от честото излагане на слънце, затова все повече хора се притесняват да си правят слънчеви бани. И въпреки че има много фактори, които могат да допринесат за нездравословната ви връзка със слънцето (неправилно хранене, прекомерно излагане на слънце, обезводняване, замърсяване на въздуха и др.), редовните слънчеви бани са изключително важни за здравето ви.

Благодарение на технологичния напредък вече по-добре знаем какъв ефект оказва слънчевата светлина върху човешкото тяло. Да, прекомерното излагане на слънце може да е вредно, но ползите от редовните слънчеви бани не се изчерпват само с красивия летен загар. Слънцето повишава енергията, подобрява настроението и подпомага имунната система.

Ето още няколко ползи от редовните слънчеви бани:

  • те помагат в борбата с депресията - слънчевите лъчи подтикват мозъка да произвежда серотонин и ендорфини, които подобряват настроението и са много полезни в борбата с депресията;
  • борят се и с безсънието - ако страдате от безсъние, слънчевите бани могат да ви помогнат, защото те настройват вътрешния ни часовник. Когато сме на слънце, тялото ни произвежда мелатонин, който също подобрява съня;
  • изчистват кожата - кожните раздразнения, като акне, обриви и екзема, могат да се повлияят положително от слънчевите бани. Освен че слънцето изчиства кожата, то ви придава и приятен загар и сияен вид;
  • балансират хормоните - слънцето регулира хормоните в тялото. Освен това слънчевите бани намаляват интензитета на симптомите на ПМС и менопауза. Слънцето стимулира и епифизата, която се намира в мозъка, това подобрява настроението и може да ви направи по-креативни;
  • пречистват ни от токсини - слънчевите бани помагат на черния дроб да разгражда токсините, натрупани в нашето тяло. Ако организмът ни е пълен с токсини, това може да доведе до сериозни заболявания;
  • подобряват кръвообращението - слънчевите бани увеличават броя на белите и червените кръвни телца и освен това подобряват кръвообращението;
  • зареждат ни с витамин D - както сигурно знаете, слънчевите лъчи ни зареждат с витамин D. Излагането на слънце е най-добрият начин да се снабдите с този жизненоважен елемент. Витамин D регулира имунната система, подобрява усвояването на калция, което пък води до по-здрави кости, намалява риска от камъни в бъбреците, диабет и затлъстяване. D3 пък подобрява работата на мозъка и намалява риска от болестта на Алцхаймер.

Недостатъците от излагането на слънце са ни добре познати – изгаряния, обриви, причинени от слънчева алергия, увеличаване на риска от рак на кожата... Тези недостатъци са вследствие на прекомерното излагане на слънце. Затова е много важно да знаем как и кога да си правим слънчеви бани.

Ако искате да се възползвате от всички предимства на слънчевите лъчи, то трябва да следвате няколко съвета:

Първо, количеството време, което можете да прекарвате на слънце, зависи от вашия естествен тен и от това колко често преди това сте стояли на слънце, т.е. хората с много светла кожа имат много малко меланин и затова трябва да са по-внимателни със слънчевите бани.

Второ, използвайте слънцезащитен крем, ако слънцето е силно и ще бъдете навън за по-дълго. Това е необходимо, тъй като UV светлината е основната причина за предизвиканото от слънцето увреждане на кожата. Затова и повечето дерматолози препоръчват ежедневна употреба на висок слънцезащитен фактор 30 или дори 50+, особено ако кожата е чувствителна към слънцето. За да намалят краткосрочните и дългосрочните фотоувреждания, специалистите на Eucerin комбинираха своите задълбочени знания в новия слънцезащитен флуид Sun Fluid Photoaging Control и слънцезащитен лосион за контрол на фотостареенето SPF50+.

Слънцезащитният флуид Еucerin Sun Fluid Photoaging Control SPF 50 помага за предотвратяване на фотостареенето и видимо намалява бръчките, като поддържа собствените механизми за възстановяване на ДНК на кожата, а хиалуроновата киселина в него спомага видимо да намалеят признаците на стареене на кожата. В резултат от грижата за лицето и деколтето кожата е интензивно хидратирана, а бръчките са видимо по-малко. 

Слънцезащитният лосион за контрол на фотостареенето Eucerin SPF Sun Lotion Photoaging Control Extra Light 50+ пък е подходящ за всеки тип кожа и благодарение на Advanced Spectral Technology предоставя много висока UVA/UVB защита и защита от HEVIS светлина на кожата. Водоустойчивият, изключително лек и абсорбиращ се незабавно лосион прави тена на кожата по-равномерен.

Трето, никога не бива да се печете по време на най-горещите часове на деня. Така че избягвайте слънчевите бани в диапазона между 11 и 15 ч. Този диапазон зависи и от сезона.

Четвърто, важно е постепенно да увеличавате времето, което прекарвате на слънце. Не е разумно да прекарате цял ден на плажа, ако доскоро почти не сте излизали навън или последният път, в който сте се пекли на слънце, е бил миналата година или по-отдавна. Това може да предизвика остра кожна реакция, включително и слънчева алергия. Ако планирате да ходите на море, започнете да се печете редовно още преди това. Обикновено е най-добре да започнете с 10-30 минути няколко пъти седмично. Така кожата ще привикне към слънцето и ще започне да произвежда повече меланин, така че следващия път, когато излезете на слънце, тялото ви ще е по-подготвено да абсорбира слънчевите лъчи.

Пето, ако ще се разхождате под жаркото слънце, носете широкопола шапка, която ще предпази мозъка от прегряване, и големи слънчеви очила с висока защита, които наистина блокират UV-лъчите.

Шесто, не забравяйте да пиете много вода и да се храните здравословно. Недостигът на важни елементи, като витамин A, C и E, увеличава риска от изгаряне, докато някои храни, като доматите например, засилват естествената защита на кожата.

Слънцето е един прекрасен дар, без който животът на Земята нямаше да го има. Не се страхувайте от слънчевите бани, а просто ги правете отговорно. Недостатъчното слънчева светлина може да ни навреди толкова, колкото и прекомерното излагане на слънце.