Често казваме, че домът е нашата крепост – там, където се чувстваме най-сигурни, но изобщо не се замисляме, че тази сигурна „крепост“ може да ни вреди и да забързва процеса на стареене.

Кои са предметите, ежедневните навици и храните, които ни вредят, и как да неутрализираме тяхното влияние?

Разберете сега:

1. Климатикът и парното

Колкото по-студен е въздухът навън, толкова по-малко влага задържа в себе си. Когато пуснете парното или климатика, студеният въздух се затопля, но количеството на водата в него не се повишава. Така въздухът в дома ни става прекалено сух и от това страда кожата и лигавиците. Цялото тяло и най-вече лицето ни става много чувствително и почва да се лющи а бръчките се появяват по-бързо.

Климатикът крие още един риск – ако не се почиства редовно, в него се натрупват бактерии, които буквално отравят въздуха и до водят до алергии и респираторни проблеми.

Решението: Купете си овлажнител за въздух и не забравяйте да използвате хидратиращ крем

2. Сапунът

XXI век е векът на хигиената! Всички са обсебени от идеята да поддържат телата си чисти, гладки и ухайни. Но всекидневната употреба на сапун унищожава естествените защитни механизми на кожата и я прави по-суха и по-податлива на кожни заболявания, предизвикани от микроби и други дразнители.

Решението: Препоръчва се да използвате по-натурални продукти и да не сапунисвате цялото си тяло всеки ден. Например подмишниците могат да се мият със сапун всекидневно, но бедрата могат да бъдат измивани и само с вода, ако не сте се потили интензивно през деня.

3. Калъфката на възглавницата

Повечето хора спят с калъфки от памук или лен, защото са много евтини, не се пързалят и се мият лесно. Но подобни калъфки могат да имат неблагоприятен ефект върху лицето ви особено ако спите на една страна или по корем. Твърдият памук увеличава риска от появата на бръчки, освен това е идеален дом за много бактерии.

Решението: Заменете памука с коприна. Тя е по-скъпа, но има много предимства – издръжлива е, не оставя бръчки по лицето, защото е гладка и лека, освен това предотвратява натрупването на бактерии.

4. Телефоните и компютрите

Сините екрани ни преследват от сутрин до вечер. Много хора пишат съобщения с наведена глава, което изкривява гръбнака.

Според някои проучванията синята светлина (HEV), която излъчват екраните, е също толкова вредна, колкото и ултравиолетовите лъчи.

Решението: Трудно ще намалите времето, което прекарвате пред компютъра, ако такава е професията ви, но можете да инсталирате специален филтър, който намалява синята светлина, особено вечер. Вече се продават и специални кремове срещу HEV светлината, които ни предпазват от нейното вредно действие. Когато четете или пишете съобщение, повдигайте телефона нагоре и местете само очите си, недейте да накланяте цялата си глава, защото така натоварвате врата.

5. Отворените прозорци

Скорошни проучвания са доказали, че има директна връзка между замърсяването на въздуха и преждевременното стареене. Индустриалните съоръжения, автомобилите, горенето на отпадъци и използването на твърдо гориво са сред основните замърсители на въздуха.

Решението: Ако апартаментът ви или работното ви място се намира близо до източник на замърсяване – магистрала, завод и т.н., то избягвайте да отваряте прозорците много често и си вземете пречиствател за въздух, който обира вредните частици и поддържа влажността на въздуха.

6. Сутиените

Някои дами си мислят, че сутиените се борят срещу гравитацията и затова забавят увисването на гърдите. Е, всъщност проучванията показват, че е точно обратното – заради сутиените мускулите в гърдите отслабват, тъй като вършат по-малко работа. Специалистите са на мнение, че само определени жени (например тези с много големи гърди) имат нужда от сутиен, за да се чувстват по-комфортно.

Решението: Не носете сутиен вкъщи и в никакъв случай не спете с него.

7. Захарта

Както всички знаем, захарта води до напълняване и куп здравословни проблеми, включително и преждевременно стареене и кожни възпаления. Специалистите твърдят, че захарта, попаднала в нашия организъм, образува молекули, които атакуват колагена и еластина – две вещества, отговорни за красивата, гладка и стегната кожа.

Решението: Намелете приема на рафинирана захар или въобще го спрете, вместо захар, използвайте подсладители като мед или стевия.

8. Преработеното месо

Месните преработени продукти (като надениците, саламите, кюфтета в хамбургерите) съдържат много мазнини и най-различни добавки, които не са особено полезни. Освен че не са здравословни, те забързват и процеса на стареене.

Решението: Спрете да ядете такива меса.

9. Пускането на тоалетната

Естествено, всички хора знаят, че трябва да почистват тоалетната и да си мият ръцете след нейната употреба, но повечето забравят, че трябва да свалят капака на тоалетната, преди да натиснат копчето. При отворен капак всякакви бактерии и патогени политат във въздуха и се залепят върху косата, дрехите и кожата ни.

Решението: Просто затваряйте капака, преди да пуснете водата.