Да се откажеш от вреден навик е трудно. Но много по-лесно е да се откажеш от навици, които дори не си смятал за вредни. Ние от Dama.bg вече се опитваме да не повтаряме грешките си и да прекратим някои вредни практики, които несъзнателно правим всеки ден. Ето и кои са те:

Не си позволяваш да кихнеш

Всички сме изпадали в тази ситуация – намираш се в ситуация, в която не ти се струва редно да дадеш воля на кихавицата. Прекратяваш кихането в зародиш и смяташ, че кризата е предотвратена. Но се оказва, че запушването на носа е изключително опасно, защото драстично увеличава вътречерепното налягане. Последствията могат да бъдат главоболие, наранени съдове и дори проблеми със слуха. Съветваме те да не пречиш на тялото си, все пак няма нищо срамно в кихането.

Използваш парфюм

В парфюмната индустрия често се използват много изкуствени субстанции, за да придадат по-силен и издръжлив аромат на парфюмите. Вместо тези субстанции трябва да се използват натурални масла, които постигат същия ефект, но пък струват по-скъпо. Прочети внимателно състава на парфюма си, за да се убедиш дали в състава му няма съмнителни съставки. В противен случай са възможни гадене, виене на свят, сърбеж, раздразнения на очите и други.

Прибираш храната в пластмасови и найлонови съдове

Всички знаем колко удобни са някои пликчета, когато искаме да запазим някой продукт свеж в хладилника. Но отново се сблъскваме с проблема на вредната пластмаса и какво може да предаде тя на самата храна.
Препоръчва се да използваш керамични, стъклени или дори съдове от неръждаема стомана, с които няма да се притесняваш за храната.

Миеш си зъбите веднага след хранене

Зъболекарите винаги съветват да мием зъбите си поне 30 минути след хранене. Още по-добре би било ако можеш да изчакаш един час. Храната и напитките, които са богати на киселини, влияят на емайла на зъбите. Четката за зъби всъщност не премахва киселините и те проникват още по-дълбоко в емайла. По този начин зъбите може да станат чувствителни и емайлът да се увреди.

Използваш често антибактериален сапун

Голям брой бактерии живеят по кожата ни, играейки ролята на защитници на тялото ни. С твърде честото използване на антибактериален сапун стерилизираме ръцете и вредните бактерии могат да проникнат по-лесно в организма ни. Дерматолозите съветват да използваме антибактериален сапун около 2 пъти в седмицата.

Носиш тесни дънки

Те са модерни, стоят прекрасно и са задължителна част от гардероба ни. Но се оказва, че те могат да ни навредят, защото притискат кожата и нервните ни окончания. Резултатът е непрестанно чувство на дискомфорт, което може да доведе до проблеми с нервната система.

Пиеш прясно изстискан сок

Малцина знаят, че прясно изстисканият сок е полезен, но в малки количества. В различни случаи тези сокове могат да доведат до сериозни вреди. Например, гроздовият сок не се препоръчва на хора с наднормено тегло или диабет. Освен това соковете са силни алергени, което означава, че трябва да бъдете внимателни, ако страдате от алергии.