По отношение на отслабването дори и най-елементарните грешки могат напълно да спрат резултатите. Дали е пренебрегването на тренировките за издръжливост, това дали не следите порциите си или пък разчитате прекалено много на кантара, често има няколко прости грешки, заради които не постигате целите си. Сега ще разгледаме най-често срещаните причини да не отслабвате и някои решения, с които да се справите с тези предизвикателства.

Ядете прекалено много или не пиете достатъчно вода

Макар и здравословните ястия са най-добрия начин да започнете да отслабвате, по-малките порции са много важни за отслабването.
Според звездния готвач Зоуи Бингли-Пулин, много хора си мислят, че ядат по-малко, но ако не следят порциите си, може би поглъщат повече, отколкото предполагат.

„Обратното може също да окаже влияние – недохранването може да спре метаболитните функции и така да не отслабвате“, пише тя в блога си.

„Водете си дневник на храненията и следете дали някои вредни храни не се промъкват в менюто или пък порциите са се уголемили. Ако не е така, вероятно се храните твърде недостатъчно“.

Тя също обяснява защо пиенето на малко вода може да влияе отрицателно на отслабването.

„Дехидратацията може да бъде сбъркана за глад и това ни кара да ядем повече от необходимото. И тъй като мускулите съдържат приблизително 75% вода, изпиването на 500 милилитра вода покачва метаболизма с 30% само за 10 минути!“, обяснява тя.

Водите прекалено заседнал начин на живот

Макар и да звучи прекалено елементарно, много хора не осъзнават колко е важно да се движат редовно – а не просто по час в началото и края на деня.
Независимо колко сте заети, раздвижването на всеки 30-60 минути е важно за загряване на тялото – и дори просто раздвижването на ръцете и краката може да помогне.

„Проучванията показват, че хората, които се раздвижват горят стотици допълнителни калории през деня“, обяснява диетоложката Тереза Бойс. „Може просто да кръстосвате и разкръстосвате краката, да се разтягате, да се изправяте често и да поддържате добра стойка. Целете се да се движите на всеки 30 минути, за да разсъните тялото си“.

Качвате мускули (или нямате достатъчно)

С нарастването на мускулната маса, процентът на мазнините ви намалява.
Затова кантарът може да не е добър показател за успеха ви. Вместо това измерете талията си или вижте как ви стоят старите дрехи.

Пренебрегването на тежестите също може да пречи на отслабването ви.

Силовата тренировка помага за горенето на мазнини и по-важното – помага на метаболизма ви да не се забавя.

Стресирани сте

Макар и да не е лесно да намалите стреса в работата, е възможно да вместите в графика си и малко забавление.

Експертите предлагат всеки да включи социални активности в ежедневието си, за да избегне тъпченето с храна – а тези дейности могат да бъдат разходки, срещи на вечеря или пазаруване.

Не ядете достатъчно протеин

Според Зоуи Бингли-Пулин, на всяко хранене трябва да се консумира протеин.
„Голям поддръжник съм на балансираното хранене, а по отношение на отслабването, протеинът е много важен. Вярва се, че е по-силно термогенен от въглехидратите и мазнините – това означава, че тялото ни изгаря повече енергия, за да усвои протеина“.

„Той също така подпомага растежа на мускулите, което помага на метаболизма, а освен това е и много засищащ“.

Готвачката препоръчва консумирането на яйца, ядки и семена, зеленчуци, кисело мляко, сирене, риба и крехко месо – пуешко, немазно свинско, телешко, агнешко и пилешко“.

Не ядете достатъчно фибри

Фибрите са много важни за отслабването и ви помага да намалите неволното похапване, което се случва през деня, защото отнемат повече време да бъдат обработени.

А кое е най-доброто време да консумирате фибри? На закуска.

Според Бингли-Пулин, хората трябва да се стремят да ядат поне по 30 грама фибри ежедневно – в това число семена от чия, овесени ядки, ленено семе, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. 

Не спите достатъчно

Независимо колко сте заети, сънят трябва да е на върха на приоритетите ви – особено ако се опитвате да отслабвате и да живеете здравословно.
Приучване показва, че тялото гори повече калории през деня, ако е добре отпочинало, а други проучвания доказват, че онези, които спят по около 8 часа на нощ, горят мазнините по-бързо.

„Недостигът на сън забавя метаболизма и засяга хормоните на глада лептин и грелин“, обяснява госпожа Бойс.

„Лептинът казва на мозъка ви да спре да яде, а грелинът, който е произвеждан в стомаха, стимулира глада. Проучванията показват, че недостатъчния сън е свързан с ниски нива на лептин, високи нива на грелин и напълняване“.

Тя предлага хората да гасят телефоните си, да лягат рано, да се уверят, че стаята е тъмна и да избягват всякакви лекарства (дори и приспивателни), алкохолът и цигарите.